Chcete vidět šortky Ridleyho Scotta?

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 11. 2006 10:30
Praha - Novinky i první snímky dnes už slavných režisérů nabídne Festival krátkých filmů.
Gael García Bernal ve filmu El ojo en la nuca, režie Rodrigo Plá, Mexiko, Uguguay, 2000
Gael García Bernal ve filmu El ojo en la nuca, režie Rodrigo Plá, Mexiko, Uguguay, 2000 | Foto: Aktuálně.cz

Festival krátkých filmů se letos koná v pražském kině Světozor podruhé; pod neformální přezdívkou Pražské šortky, kterou evokuje i letošní plakát. "Je to taková naše pocta Václavu Havlovi," říká  Jiří Bartoška prezident pražského festivalu i mezinárodní karlovarské přehlídky. Obě totiž mají stejné organizátory.

V Česku příliš krátkých filmů nevzniká, i to by chtěl festival změnit. "Všichni tady chtějí točit velké filmy," říká Bartoška. "Radši natočí špatný dlouhý film než kvalitní krátký."

HIRO, režie Matthew Swanson, Kanada, 2005
HIRO, režie Matthew Swanson, Kanada, 2005 | Foto: Aktuálně.cz

Krátké filmy přitom v zahraničí podle organizátorů nevznikají jen na půdě vysokých škol. "Natáčejí se převážně v produkci soukromých studií, kde vznikají reklamy," vysvětluje programový ředitel Karel Spěšný.

Příkladem toho je i český zástupce v soutěži, Kohákův paradokument o Haně Hegerové Kde lampy bloudí. O vítězství se utká s dvaceti dalšími krátkými hranými filmy ze čtrnácti zemí. Vítěze vybere pětičlenná mezinárodní porota, v níž za Česko zasednou Jan Hřebejk a Anna Geislerová.

Pražské šortky trvají ode dneška do 18. listopadu, vstupné na jednotlivé bloky činí 50 korun. Součástí programu je i První podání - přehlídka krátkých filmů dnes slavných režisérů. V ní diváci uvidí mimo jiné první krátké filmy Ridleyho Scotta, Romana Polanského, Larse von Trier, Jane Campionové, Guse van Santa či Toma Tykwera.

Sekce Zaostřeno na Mexiko tajemně slibuje mimo jiné "Salmu Hayekovou v bizarní roli, v jaké by se dnes už asi neobjevila.". Krom toho se v ochutnávce toho nejlepšího z posledních dvanácti let pestré mexické produkce objeví třeba Gael García Bernal.

Další sekce slibují soubor britských krátkých filmů, uvedený s úspěchem už na karlovarském festivalu, sekci Labo zaměřenou na experimentální film či přehlídku filmů z  berlínského festivalu interfilm.

"Každé velké město má svůj festival krátkých filmů," obhajuje Bartoška existenci festivalu, který se vmáčkl do nabitého podzimního kalendáře mezi přehlídky Mezipatra, Festival francouzského filmu, Filmasii a další akce.

Jen pro dospělé, režie Yeo Joon-Han, Malajsie 2006
Jen pro dospělé, režie Yeo Joon-Han, Malajsie 2006 | Foto: Aktuálně.cz

"Vzhledem k tomu, že televize je čím dál nudnější, můžeme být rádi, že můžeme jít do kina," dodává Spěšný. "Praha by měla hostit co nejvíc alternativních filmových projektů a buďme rádi, že tomu tak je. Ty akce se vzájemně nepotírají, ale podporují."

Na konec listopadu je ostatně naplánovaný dokonce ještě jeden festival krátkých filmů. Jmenuje se Anti Anti Fest a  proběhne letos už potřetí v pražském kině Světozor od 28. a 29. listopadu.

Podle organizátorů se chce vymezit jako alternativa a tématy filmů jsou dobrovolný odchod ze života, přeměna modelky v ženu v domácnosti nebo "městské pohádky".

 

Právě se děje

Další zprávy