Čeští filmaři jedou do Rotterdamu

ČTK, Hej
20. 1. 2006 11:00
Praha - Na Rotterdamském festivalu se promítají české filmy jen v mimosoutěžních sekcích.

V soutěži české snímky oproti minulým letům chybí. Hlavní ceny si přitom z Rotterdamu v minulosti odvezlo několik českých titulů, mimo jiné Slámovy Divoké včely, Zelenkovi Knoflíkáři i Rok ďábla, Jařabův debut Vaterland - Lovecký deník a naposledy česko-slovenská koprodukce O dvě slabiky pozadu, která včera vstoupila do českých kin.

One love
One love | Foto: Filmový festival Rotterdam

Přesto nevyšli letos čeští filmaři v Rotterdamu úplně naprázdno. V mimosoutěžních sekcích se promítá Slámovo Štěstí, Šulíkův Sluneční stát a Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství; v sekci mistrů filozofický horor Jana Švankmajera Šílení. Českou dokumentární tvorbu na festivalu zastupuje dokument Petra Zahrádky One Love - Příběh o návratu Rastafariánů z Babylonu na Sión.

Na koprodukční trh pak byl vybrán připravovaný filmový debut Život poupěte režiséra Václava Kadrnky podle scénáře Bohdana Karáska.

Šílení
Šílení | Foto: Aktuálně.cz

"Život Poupěte je vyprávěním o chlapci, který během prvních let života vykazuje intelektuální zdatnost vyspělého vzdělance a jako pětiletý umírá z příčin mozkového vyčerpání. Formou lineárně vyprávěného životopisu hlavní postavy Ondřeje Poupěte je vedena úvaha, zvažující dvě stránky živoucí lidské osobnosti: inteligenci a zkušenost," říká o snímku jeho producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut Films.

25. ročník mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu proběhne od 25. ledna do 5. února. V průběhu festivalu sledujte na Aktuálně festivalový deníček dokumentaristy Petra Zahrádky a producentů Vratislava Šlajera (Bionaut, Film Brigade) a Petra Bílka (Film Brigade).

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy