Čeští dokumentaristé budou tančit v rytmu kýče

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 10. 2007 11:00
Jihlava chystá i East European Forum
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Praha - Erika Hníková jede do slumu, Helena Třeštíková vyráží mezi narkomany - čeští dokumentaristé představí na nadcházejícím jihlavském festivalu své připravované projekty. Budou představeny v rámci akce East European Forum, která hodlá spojovat nadějné evropské tvůrce s potenciálními zahraničními koproducenty.

East European Forum pořádá ve spolupráci s jihlavským festivalem Institut dokumentárního filmu. Přihlásilo se 71 projektů z celé Evropy, na přehlídce se jich nakonec představí 24 - převážně ze zemí východní Evropy; jsou mezi nimi i čeští zástupci.

East European Forum: Katka ve filmu Heleny Třeštíkové
East European Forum: Katka ve filmu Heleny Třeštíkové | Foto: IDF

Třeštíková v Jihlavě uvede po Marcele svůj další časosběrný dokument Katka. Tentokrát je věnovaný třem drogově závislým hrdinům - Katce, Láďovi a Janě. Třeštíková už 13 let sleduje, jak žijí na ulici.

"S Katkou jsem se poprvé setkala v roce 1996 ve venkovské komunitě pro narkomany. Bylo jí tehdy 19 let, měla za sebou několikaletou zkušenost s drogami a chtěla přestat. Po půl roce z komunity utekla," vypráví silný příběh, který už zpracovala ve filmu V pasti a v němž přijde na řadu i prostituce a nechtěné otěhotnění dnes třicetileté narkomanky.

Erika Hníková po českých filmech Ženy pro měny a Sejdeme se v Eurocampu zamíří do Afriky, konkrétně do nairobského slumu Mathare. Ve svém snímku Prokopat se ven chce vyprávět o místních dětech a jejich náklonnosti k fotbalu.

East European Forum: Erika Hníková - Prokopat se ven
East European Forum: Erika Hníková - Prokopat se ven | Foto: IDF

Nový film chystá i další česká režisérka Lucie Králová, která má aktuálně v kinech dokumentární detektivku Ztracená dovolená. Ve spolupráci se střihačem Jakubem Hejnou připravuje snímek Schránky paměti - o scénografu Josefu Svobodovi pohledem jeho vnuka, kterým je právě Hejna.

Pavel Štingl připravuje Zprávu o Lodži - o tamním židovském ghettu. Jaroslav Pašmik vyrazil do Číny natočit příběh obyčejného farmáře ve filmu Hrdina rudé Číny a Adéla Kroupová za středoevropskými kovboji.

V projektu má film i sousední Slovensko. Ve snímku Moon Inside You režisérka Diana Fabianová zpracovává téma vyrovnávání se žen s menstruací.

East European Forum: Josef Svoboda ve filmu Schránky paměti
East European Forum: Josef Svoboda ve filmu Schránky paměti | Foto: IDF

Ve výběru jsou dále běloruský dokument Probes o světových diktaturách nebo francouzský One-way Kids, který vypráví o uprchlících z řecké občanské války, kteří hledají své kořeny.

Hrdinkou maďarského snímku From Partisan to Courtesan je zase neteř komunistického diktátora, která byla zároveň manželkou šéfa tajné služby a později i prostitutkou.

Hrdiny polského snímku Chemistry jsou pacienti s rakovinou, polský snímek On the Sky on Earth zas provází skupinu amatérských zájemců o UFO.

 Zatímco jihlavskému festivalu vytváří vizuální styl Juraj Horváth, East European Forum letos využije služeb výtvarnice Terezy Durdilové. Jeho vizuální koncepci vytvoří v duchu kýče.

"East European Forum se nestydí a akredituje kýč na všechny části svého hlavního a doprovodného programu. Umělé karafiáty, silonové paličkované dečky a kočičí zlato," slibují organizátoři, co čeká na hosty veřejných prezentací projektů o víkendu 27. až 28. října v Horáckém divadle v Jihlavě.

 

Právě se děje

Další zprávy