Cenu pro nezávislé filmy může dostat Irglová

Reuters, Hej
28. 11. 2007 12:00
Nominacím na Spirit Award vévodí Dylan

Los Angeles - Sezona filmových cen odstartovala v Hollywoodu nominacemi na Spirit Awards - trofeje určené nejlepším nízkorozpočtovým a uměleckým snímkům, které nemají s Hollywoodem moc společného.

Nominace mají široké rozpětí - od filmu o životě zpěváka Boba Dylana až po příběh vraždy amerického novináře. Favority jsou co do účasti v hlavních kategoriích čtyři snímky.

Nominace v kategoriích nejlepší režisér a nejlepší film si odneslo Schnabelovo drama Skafandr a motýl o francouzském novináři upoutaném na vozíčku, který mrkáním diktuje svou knihu.

Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart)
Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart) | Foto: Aktuálně.cz

Stejně se poštěstilo komedii Jasona Reitmana Juno, která vypráví o dospívající dívce, která neplánovaně otěhotní, či dylanovskému životopisnému filmu I´m not There od Todda Haynese; ten má nejvíc nominací, čtyři. Cenu může dostat i Cate Blanchettová - za jednu z inkarnací písničkáře, kterého tu zvárnilo celkem šest herců.

Potenciál má skateboardové drama Guse Van Santa Paranoid Park,  mezi nejlepšími filmy má šanci zabodovat i Síla srdce, ve které Angelina Jolie jako Marianne Pearlová pátrá po svém zavražděném manželovi, americkém novináři uneseném v Pakistánu.  Nominaci na cenu má i sama herečka, v návrzích se objevuje také film Lust, Caution.

Pátou nominaci mezi režiséry si odnesla Tamara Jenkins za drama Savages, které vypráví o dvou nevlastních sourozencích, kteří umístí otce do domova důchodců.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

"Máme velké množství talentovaných tvůrců a filmy mnoha žánrů. Pro nezávislý film to byl skvělý rok, který objevil mnoho talentů," říká Dawn Hudson, výkonný ředitel losangeleské skupiny Film Independent, která stojí za Spirit Awards.

Sdružení podporují tvůrci, kteří pracují mimo prostředí velkých hollywoodských studií. Nominované filmy musí mít rozpočet nižší než 20 milionů dolarů a mít za sebou alespoň týden v kinech či účast na festivalech.

Přesto se nominace Spirit Awards - stejně jako řada dalších, které budou v nadcházejících měsících následovat - považují za barometr toho, kdo může zabodovat na Zlatých globech i přímo v oscarovém klání.

Vítězové budou známi 23. února, den před Oscary. Spirit Awards udělují i cenu pro nejlepší zahraniční film: tady jsou v nominacích rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, izraelský Band´s Visit, irský muzikál Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou a dva francouzské snímky - Lady Chatterley a animovaná Persepolis.

 

Právě se děje

Další zprávy