Byl to discopříběh, ta naše sametová

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 11. 2006 8:00
TV tipy - Sedmnáct let uplynulo od listopadové revoluce. České televize si to připomínají mohutně - jako sloni v porcelánu.
Discopříběh
Discopříběh | Foto: TV Nova

Nova ke svátku přistoupila podle vánočního vzoru - umrtvit diváky a vycpat programové schéma pohádkami (Šíleně smutná princezna, Tři veteráni), archivními veselohrami (Lelíček ve službách Sherlocka Holmese), případně dobrodružnými filmy (Tři mušketýři) a detektivkami (Holka na zabití).

Páni kluci
Páni kluci | Foto: TV Nova

Alespoň že v rámci cílení na dětské diváky a nostalgiky zařadila už v 7.30 i skvělou komedii Páni kluci. Nabídka pak vrcholí primetimeovým Testem národa, který porovná vědomosti Čechů a Slováků, ale i učitelů, policistů, maturantů, blondýnek, školníků a řemeslníků. Nabízeli by se také politici, disidenti a pár normalizačních traktoristů.

Prima ke svátku přistupuje stejně -  jako by dnešek byl jen dalším volným dnem pro školáky. Jen je to nabídka o něco méně atraktivní.

PF 77
PF 77 | Foto: ČT

Ani ČT1 příliš nepřekvapuje. V 7.25 nabídne reprízu Vojnárova dokumentu Rozpomínání z předchozího večera a v 21.10 reprízu vydařeného televizního snímku PF 77 s Vlastou Chramostovou a Jiřím Langmajerem v režii Jaroslava Brabce.

Za zmínku stojí dva dokumenty: v pátek v 10.35 na ČT2 vysílaný Jak nás viděl svět a v 16.15 na ČT1 Deník našeho dítěte, ve kterém Alena Činčerová vypráví o šesti letech v životě dětí narozených 17. listopadu 1989.

Nejzajímavěji ve svém celku vychází program ČT2. Startuje v pátek v 10 hodin ráno pořadem Jak šly dějiny - sametová revoluce z archivu České televize.

Discopříběh
Discopříběh | Foto: TV Nova

V následujících pěti hodinách se na obrazovce budou střídat autentické dokumenty, které zachycují nejdůležitější události od 17. listopadu 1989 do 1. ledna 1990. V 20 hodin vše zakončí pátý díl dokumentárního cyklu Labyrintem revoluce.

Po zbytek víkendu se rozjede známý kolovrátek pořadů pro 21. století. Což znamená především vyšeptalé i prudce in reality show: sobotní veřejnoprávní Star Dance a nedělní novácké Česko hledá Superstar III.

Ze sobotních filmů přesto stojí za zmínku tři kousky. Nova v 13.55 nasadí výpravný Annaudův velkofilm Sedm let v Tibetu, v němž rakouský horolezec v podání Brada Pitta vzdělává budoucího dalajlámu v západních zvyklostech.

Nesnesitelná lehkost bytí
Nesnesitelná lehkost bytí | Foto: ČT

Pak se stanice k výročí 17. listopadu přece jen svým způsobem vrátí. Nova v 16.45 nabídne s podivuhodným smyslem pro humor vpravdě kultovní Soukupův Discopříběh z roku 1987, v němž v rytmu diskohitů Michala Davida křepčí Rudolf Hrušínský nejmladší.

Jen o rok později vznikla Kaufmanova adaptace Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí, kterou ČT1 vysílá v sobotu ve 22.50 - možná i k aktuálnímu (a rozebranému) prvnímu českému vydání knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy