Byl největším umělcem, vzpomínají na Bergmana

mp, BBC, AFP
31. 7. 2007 12:25
Co o zesnulém režisérovi řekly osobnosti světového filmu

Londýn - Když o víkendu zemřel slavný režisér Ingmar Bergman, nerozesmutnil jen filmové diváky, ale i řadu kolegů z filmové branže, kteří ho obdivovali.

"Nikdo pro mě neznamenal tolik jako on," řekl o vztahu k Bergmanovi slavný herec Max von Sydow, který zazářil v jedenácti režisérových filmech. "Je pro nesmírnou ctí, že byl mým přítelem."

Ztráta, smutek i úcta zněly i z úst dalších osobností světové kinematografie.

Woody Allen (americký režisér a herec): "Ze smrti Ingmara Bergmana jsem velmi smutný. Byl to přítel a jistě největší filmový umělec, jakého jsem zažil. Řekl mi, že se bojí, aby neumřel, když bude krásný slunečný den. A tak doufám, že bylo zataženo. Že měl počasí, jaké si přál."

Bille August (dánský režisér): "Velcí režiséři pro mě byli Kurosawa, Fellini a Bergman. Dva už odešli a teď nás opustil i Bergman. Zůstává po něm velké vzduchoprázdno."

István Szabó (maďarský režisér): "Bergmanovy filmy jsou pro diváky jako romány skvělého spisovatele, básně výborného básníka nebo hry úžasného dramatika."

Andrzej Wajda (polský režisér): "Dával naději a víru, že když o sobě chceme něco říct, svět se to může dozvědět."

James Purnell (britský ministr kultury): "Jeho přínos světovému filmu za jeho šedesátiletou kariéru je nezpochybnitelný. Jeho celoživotní práce změnila tvář filmu a zároveň nabízela náročné a vyzývavé umění, které dokázalo zaujmout široké publikum.

Ken Russell (britský režisér): "Nerad se díval na vlastní filmy, zřejmě mu připadaly nešťastné. Natočit padesát filmů s tolika variacemi neštěstí, to je opravdu velký počin."

Gilles Jakob (prezident festivalu v Cannes): "Moderní kinematografie ztratila jednoho ze svých posledních pionýrů. Geniálního pionýra."

 

Právě se děje

Další zprávy