Born vystavuje v Plzni před festivalem

ČTK
3. 3. 2006 20:00
Plzeň - V Univerzitní galerii v Plzni začala výstava malíře Adolfa Borna, která je svým způsobem předehrou tamního filmového festivalu.

Na dubnovém festivalu totiž bude uvedena téměř kompletní přehlídka Bornových animovaných filmů. Budou se promítat jeho snímky pro nejmenší děti, ale i filmy pro dospělé.

Bornových filmů bude celkem pětadvacet; doplní je pět dokumentů o výtvarníkovi. Kromě toho se od 13. března uskuteční výstava Bornovy grafiky v kavárně Vídeňka.

Festival Finále Plzeň je soutěžní přehlídkou české filmové tvorby v České republice za předcházející rok. Letošní, devatenáctý ročník se uskuteční od 3. do 9. dubna ve čtyřech plzeňských sálech. V soutěžní sekci se utká o Zlatého ledňáčka 16 celovečerních a vybraných 20 dokumentárních filmů. V nesoutěžních sekcích je připravena řada dalších projekcí a setkání s tvůrci.

Ústřední osobností nesoutěžní sekce festivalu bude režisér Otakar Vávra, který letos oslavil 95. narozeniny. Festival představí i jeho žáky Věru Chytilovou, Jiřího Menzela, Jana Schmidta či Evalda Schorma.

 

Právě se děje

Další zprávy