Bondovka Skyfall se inspirovala temnotou Batmana

Kultura Kultura
19. 10. 2012 20:52
Sam Mendes přiznává inspiraci Nolanovými filmy o Batmanovi
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv toho elitní špión James Bond a superhrdina Batman nemají příliš společného, jejich rebooty jsou svým duchem silně propojeny. Sam Mendes, režisér třiadvacátého filmu o agentovi 007 s názvem Skyfall, nedávno přiznal, že druhá část trilogie Christophera Nolana, Temný rytíř (2008), byla jeho hlavním vzorem při práci na bondovském dobrodružství, v němž budou britští agenti ohroženi kyberteroristou schopným dostat se k jejich tajemstvím.

"Nolan dokázal, že můžete natočit velkofilm, který je strhující a zábavný a který toho může říct hodně o světe, v němž žijeme, i když, právě jako v Temném rytíři, to není náš svět. Vypadalo to jako film o světě po 11. září, jenž si zahrával s našimi obavami a zabýval se jimi, pátral po tom, proč existují a připadalo mi to velmi odvážné i zajímavé. Dodalo mi to sebevědomí vydat se s vlastním filmem po cestách, které by bez Temného rytíře nemusely být možné. Také proto, že lidé mohou říct: Teda, to je pěkně temný, ale potom můžete ukázat na Temného rytíře a říct: Teda, to je ještě temnější film a vydělal milióny a milióny dolarů! To dokáže pomoci. Jde taky o tohle - je jasně možné natočit temný film, který lidé chtějí vidět," řekl Mendes v rozhovoru pro server Playlist.

Vzhledem k neskutečně pozitivnímu přijetí Skyfallu ze strany kritiků, se Mendesovi nepodařilo okopírovat jen styl, nýbrž i úspěch Nolanovy tvorby. Názory řadových diváků budou známy až za týden - 26. října bude mít dobrodružství s Danielem Craigem v hlavní roli premiéru v Británii a mimo jiné i v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy