Blyštivý festival v Římě vyhrál Hamlet

AFP, Reuters, kul
21. 10. 2006 18:33
Řím - Nová přehlídka má prvního vítěze od netradiční poroty. Snímek Playing the victim vybraný řadovými diváky.
Kirill Serebrennikov
Kirill Serebrennikov | Foto: reuters

Jury sice šéfoval známý italský filmař Ettore Scola, kupříkladu autor slavné Tančírny; jinak ji ovšem tvořila předem vybraná padesátka z návštěvníků festivalu.

Historicky první vítěz nového festivalu, moderní parafráze Shakespearova dramatu od režiséra Kirilla Serebrennikova, vyhrál hlavní cenu soutěže a titul nejlepší snímek přehlídky v konkurenci patnácti titulů.

Ariane Ascarideová
Ariane Ascarideová | Foto: reuters

Rodinné drama, plné absurdity, morbidity i černého humoru, vypráví o studentovi Valjovi, který si přivydělává jako figurant při policejních rekonstrukcích zločinů. Při jednom takovém hraní oběti se mu zjeví otec a prozrad mu, že byl otráven svou ženou a jejím milencem.

Sedmačtyřicetiletý Serebrennikov řekl, že jeho film je pro Rusko a pro Rusy. Portrét toho, co se jim dnes honí hlavou: teror, naděje, nejistota.

Jeho snímek porazil i horkého favorita soutěže, film This is England britského režiséra Shanea Meadowse - příběh o skinheadech odehrávající se na počátku  80. let v thatcherovské Británii. Ani tenhle titul ovšem neodešel s prázdnou, získal speciální cenu poroty.

"Žádný z vítězů není vyloženě komerční film, ale věřím, že výhra jim pomůže najít své diváky," řekl při sobotním vyhlášení Scola a pochválil členy jury, že tvrdě pracovali, diskutovali o filmech a byli "opravdovou porotou".

Shane Meadows
Shane Meadows | Foto: Reuters

Nejlepší herečkou je podle nich Francouzska Ariane Ascarideová za výkon ve francouzsko-arménském filmu Roberta Guediguianase Armenia. Nejlepším hercem pak Ital Giorgio Colangeli, který hrál ve filmu L'Aria Salata Alessandra Angeliniho.

Ascarideová na sobotním ceremoniálu prohlásila  že je dvojnásob šťastná, neboť dostává cenu právě v Itálii, odkud pocházejí její prarodiče. Snímek Armenia vypráví podobný příběh o hledání kořenů: její dívka Anna cestuje z Mareseille hledat svého otce, který chtěl ještě před smrtí vidět rodnou zemi.

První ročník filmového festivalu zahájila Nicole Kidmanová premiérou svého snímku Kožešina o životních osudech fotografky Diany Arbusové.

Přestože festival teprve začíná svůj život, už na zahájení v římské Opeře se to hvězdami jen hemžilo. Událost přitáhla do italské metropole řadu hollywoodských star včetně Leonarda DiCapria či Richarda Gerea. Nebylo to zadramo, devítidenní festival stál 10 milionů eur.

Nicole Kidmanová
Nicole Kidmanová | Foto: Reuters

Cenu za celoživotní přínos tu převzal šestasedmdesátiletý Sean Connery a zisk trofeje označil za fantastický. Podle prezidenta festivalu Goffreda Bettiniho cenu obdržel za svou slávu, popularitu a oslnivost.

Právě tyhle atributy ovšem podle některých hlasů římský festival bere přehlídce v Benátkách, a proto je i kritizován: že vznikl jen kvůli soupeření s nejstarší filmovou světovou událostí.

"Itálie má teď dvě velké filmové události - Řím a Benátky," reagoval na to při zakončení starosta metropole Walter Veltroni, iniciátor festivalu, na který se letos prodalo 56 tisíc lístků. "A vždycky bude dost filmů, aby se o ně obě přehlídky podělily."

 

Právě se děje

Další zprávy