Besser navrhne na filmové pobídky půl miliardy korun

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 7. 2011 17:07
Producentům natáčejícím v Česku se vrací pětina nákladů
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) bude při projednávání rozpočtu na příští rok navrhovat, aby šlo na podporu filmových produkcí půl miliardy korun. Pro letošek bylo vyčleněno 300 milionů, peníze jsou již vyčerpány, a produkce se mohou chystat na rok 2012, řekl Besser v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Věřím, že se mi podaří při schvalování rozpočtu dát minimálně opět částku 300 milionů korun, budu požadovat 500 milionů korun ," uvedl Besser.

Ekonom a ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK Michal Mejstřík upozornil, že stát na pobídkách vydělává. "To jsou peníze, které jsou jakoby papírově alokovány, ale de facto na sebe vydělají, vynesou pro stát ještě navíc minimálně 18 - 20 procent," řekl k tomu.

Foto: Aktuálně.cz

Česko získalo výjimku jako dvanáctá země Evropské unie, filmaře mohlo začít podporovat od 18. června loňského roku. Besser připomněl, že loni bylo na pobídky ve státním rozpočtu 400 milionů korun, vyplatilo se asi 178 milionů. "Bohužel jako dvanáctá země Evropské unie jsme dostali výjimku až někdy koncem prvního pololetí roku, proto ty alokované peníze nemohly filmové produkce u nás vyčerpat v plném rozsahu," uvedl ministr.

Šéf největší české produkční firmy Stillking Films Matthew Stillman a vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová upozornili na slabiny současného systému pobídek pro filmaře a vyzvali k jeho změně. Podporu vyčleněnou na letošek filmové produkce vyčerpaly již v březnu, a Česko tak podle nich přichází o další možnost přilákat do země zahraniční filmové štáby.

Stillman řekl, že financování není dostatečné. Za chybu označil to, že pobídky jsou vázány na jeden kalendářní rok; natáčení přitom může trvat déle. "V současné době ten fond láká spíš menší projekty, protože se natočí za velice krátkou dobu. Ale nedostáváme sem zpět ty velké filmy," uvedl.

"Mě není potřeba o tom přesvědčovat. Pro mě je základní úkol přesvědčit kolegy ve vládě a najít systém tak, aby se mohlo postupovat průběžně, a nikoli tak, jak nám ukládá vedlejší pokladní správa nebo všeobecná pokladní správa, to znamená v ročním cyklu," reagoval Besser.

Foto: Falcon

Stillman dodal, že kdyby navíc nebyl objem pobídek limitován, investice filmového průmyslu v Česku by byly pětkrát až desetkrát vyšší a Česká republika by z toho profitovala.

Program podpory filmového průmyslu v Česku funguje od loňského roku. Umožňuje vracet producentům natáčejícím v českém prostředí 20 procent uznatelných nákladů. Stillman již dříve řekl, že by filmové produkce mohly při změně pravidel v Česku utrácet 500 milionů až 600 milionů dolarů ročně.

Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi 15 a 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy