Benátky nabízí lupiče Afflecka, Schnabela i Murakamiho

Pavel Kroulík
1. 9. 2010 21:50
Nabitý festival představí i Švankmajerovu novinku
Foto: Reuters

Benátky - Po lednovém Berlínu a květnovém Cannes ve středu večer na benátském Lidu odstartoval poslední z velké trojky prestižních filmových přehlídek starého kontinentu.

Nejstarší festival na světě sice musí poslední dobou bojovat o program s časově navazujícím kanadským Torontem, které se hlavně pro zámořské filmaře stalo levnější variantou, jak představit své novinky před blížícími se Oscary. Přesto se italským organizátorům letos podařilo dát - zřejmě díky pověsti tradičního místa pro filmové umění - dohromady výraznou soutěžní kolekci plnou novinek od známých tvůrců střední generace, již vyznávají osobitou, byť nijak radikální estetiku.

Aronofsky, Coppolová, Affleck

Patřil k nim hned zahajovací psychotriller Black Swan (Černá labuť) popisující intriky v newyorském baletním souboru. Film s Natalií Portmanovou a Vincentem Casselem v hlavních rolích natočil Darren Aronofsky, který právě v Benátkách před dvěma roky vyhrál hlavní cenu s Wrestlerem, jenž se stal velkým návratem pro Mickyeho Rourka.

Foto: Aktuálně.cz

K vidění byl hned při zahájení i nový očekávaný soutěžní film Sofie Coppolové Somewhere (Někde). Po opulentní Marii Antoinettě (2006) natočila režisérka příběh hollywoodského herce (hraje ho Benicio Del Toro), jehož divoký život plný večírku obrátí naruby příjezd jedenáctileté dcery (Elle Faningová) z rozvedeného manželství.

Třetím filmem zahajovacího megabloku pak byl jeden z nejočekávanějších mimosoutěžních filmů, druhý autorský pokus hollywoodského krasavce Bena Afflecka. Po ceněném dramatu Gone, Baby, Gone se v Benátkách herec a režisér představí s dalším kriminálním filmem The Town. Sám si v něm zahrál bankovního lupiče, kterého chce napravit žena (Rebecca Hallová), již při jedné z akcí unesl.

67. ročník nabízí do 11. září v hlavní soutěži 24 filmů z 12 zemí, které posoudí porota pod vedením Quentina Tarantina. Sedmačtyřicetiletý režisér, scenárista a herec už měl stejnou roli v roce 2004 v Cannes; jury tehdy pod jeho vedením udělila Zlatou palmu kontroverznímu dokumentu Michaela Moorea Fahrenheit 9/11.

Foto: Reuters

Tarantino už předem označil letošní soutěž za fantastickou sestavu vzrušujících filmů a vzrušujících režisérů. Umělecký ředitel festivalu Marco Müller věří, že k nabitému programu jim paradoxně pomohla právě ekonomická krize, která jinak Benátkám škodí.

Za zdmi sirotčince

Kreativní zámořští filmaři si podle něho musí v době nekončících finančních problémů a proměn trhu vystačit s menšími rozpočty, než byli zvyklí. Víc se tak soustředí na formu i umělecké experimenty - a to podle něho líp ocení Benátky než kanadské Toronto, jež slouží spíš jako distribuční brána na severoamerický trh.

Nejpočetněji jsou v benátském klání zastoupeny právě Spojené státy se šesti filmy; tři filmy vyslali Francouzi a čtyři Italové. Jeden z titulů má být překvapením a bude "odhalen" 6. září - organizátoři zatím neoznámili ani režiséra, ani název.

Z již známých jmen se v Benátkách o Zlatého lva uchází Julian Schnabel (Než se setmí, Skafandr a motýl) se snímkem Miral natočeným v britsko-izraelské koprodukci. Titulní hrdinka filmu, palestinská dívka, vyrůstá až do svých sedmnácti v sirotčinci a netuší nic o konfliktu za jeho zdmi. Poté se však jako učitelka dostává do uprchlického tábora a záhy v sobě musí řešit otázky, zda je pro budoucnost „jejího národa" lepším východiskem boj nebo výchova a vzdělávání.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi soutěžními snímky je i nejnovější film francouzského režiséra Françoise Ozona. Do komedie Talisman o submisivní manželce, která vystřídá po vzpouře ve vedení továrny svého tyranského kapitalistického manžela, obsadil autor Catherine Deneuveovou a Gérarda Depardieua v roli jejího komunistického milence.

Německo je v Benátkách zastoupeno Tomem Tykwerem a jeho snímkem Drei. Režisér se po koprodukčních velkofilmech Parfém: Příběh vraha a International vrátil k domácím zdrojům a natočil tragikomickou love story ze současného Berlína.

Polsko reprezentuje veterán Jerzy Skolimowski s trillerem Essential Killing o válce v Afghánistánu. Vincentu Gallovi coby zajatému bojovníkovi Talibanu se povede utéct po převozu do utajeného vazebního střediska v Evropě a namísto pouští a hor, které zná, se tak ocitá v zasněžených lesích.

Mexický mstitel Trejo

Výstřední Gallo se v Benátkách předvede i coby režisér. Do soutěže se dostal s nízkorozpočtovým autorským snímkem Promises Writen in Water (Přísliby napsané ve vodě), milostným příběhem mezi nájemným vrahem a nevyléčitelně nemocnou ženou, který prý natočil bez klasického scénáře. Gallo si - stejně jako ve svých předchozích režijních počinech Buffalo 66 a Brown Bunny - složil také hudbu a zahrál hlavní roli. Jako partnerku si vybral začínající Delfone Bafortovou.

Foto: www.vivamachete.com

Klasik tzv. nového Hollywoodu 70. let Monte Hellman (Dvouproudá asfaltka) se v Benátkách předvede s thrillerem Road to Nowhere (Cesta nikam). V nezávislé produkci za méně než dva miliony dolarů natočil příběh filmaře, který se na place zaplete do zločinu.

V kanadsko-italském filmu Barneyho verze od režiséra Richarda J. Lewise budou v soutěži k vidění herci Dustin Hoffman a Paul Giamatti. Film je adaptací stejnojmenného románu od kanadského autora Mordecaie Richlera.

Jde o životopis Barneyho Panofského, fiktivního televizního producenta, nadšeného hokejového fanouška a velmi nespolehlivého vypravěče, který trpí alzheimerem. A právě skrze bizarní zákruty jeho paměti spisovatel a nyní i režisér rekonstruují moderní historii kanadského národa.

S velkým napětím se očekává další adaptace, soutěžní snímek Norské dřevo od vietnamského režiséra Tran Anh Hunga, který má za předlohu nejslavnější román populárního Japonce Haruki Murakamiho.

Jan Švankmajer
Jan Švankmajer | Foto: Aktuálně.cz

K akčnějším položkám programu bude patřit premiéra filmu The Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen od hongkongského režiséra  Andrewa Laua s Donnie Yenem v hlavní roli hrdiny, kterého přivedl na plátno Bruce Lee (Fist of Fury, 1972) a po něm Jet Li (Fist of Legend, 1995).

Očekávaná je i půlnoční projekce filmu Machete. Snímek Tarantinova kumpána Roberta Rodrigueze rozpracovává jeden z fiktivních trailerů, které dvojice vložila mezi společný exploatační dvojfilm Grindhouse. Hlavní roli bývalého mexického federála, který se mstí za zradu, hraje Dany Trejo. V roli drogového barona se objeví Steven Seagal, další postavy ztvárnili Robert De Niro, Jessica Alba nebo Michelle Rodriguezová.

Za celoživotní dílo na festivalu obdrží Zlatého lva hongkongský režisér John Woo, jenž část kariéry strávil v Hollywoodu.

Letos je v Benátkách zastoupena i Česká republika s režisérem Janem Švankmajerem s novým filmem Přežít svůj život, který bude uveden mimo hlavní soutěž. Psychoanalytický snímek s komediálními prvky líčí příběh muže žijícího jeden život v realitě a druhý život ve snu. Surrealista Švankmajer se těší celosvětovému uznání jako jeden z nejlepších žijících animátorů a na festivalu oslaví 76. narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy