Bathory vládne, ale Hřebejk a Marhoul už si brousí zuby

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 8. 2008 11:20
Které české filmy zastaví na podzim krvavou hraběnku?
Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film

Praha - Jakubiskova Bathory rozhodně popírá mýtus, že v létě se v Česku do kina nechodí - a zároveň z něj těží.

Přes usilovně panující vedra jí každý den přibývají další a další diváci. Čtyři týdny od premiéry jich má po uplynulém víkendu jen v Česku už 397 tisíc, což jí vyneslo tržby ve výši 45 milionů korun.

Minulý týden Bathory oznámila půl milionu diváků při sečtení výsledků z Česka a Slovenska. V kinech se jí daří i proto, že tu nemá jinou konkurenci než více či méně slaboduché letní americké filmy.

O tomto víkendu jí poprvé konkurovalo pokračování Mumie: Hrob dračího císaře. Brendanu Fraserovi a Jetu Li alespoň lze přičíst k dobru, že s ní bojovali chrabře a od prvního místa Bathory je dělí "pouhých" 5 tisíc diváků.

I tak jim výsledek stačil na druhé místo - o víkendu vidělo Bathory 42 tisíc diváků, Mumii pak 37 tisíc lidí.

Nestyda Oskar řeší svoji manželskou krizi sérií záletů. Jednou z jeho přítelkyň se stane i starší zpěvačka Nora, kterou hraje Emília Vašáryová.
Nestyda Oskar řeší svoji manželskou krizi sérií záletů. Jednou z jeho přítelkyň se stane i starší zpěvačka Nora, kterou hraje Emília Vašáryová. | Foto: Ondřej Besperát

Celá první desítka je zatím okupována zahraničními tituly, další český snímek lze nalézt až na 12. místě. Je jím Hřebejkova mariášová komedie U mě dobrý, kterou za 12 týdnů od premiéry vidělo 163 tisíc diváků.

Patnácté místo žebříčku návštěvnosti patří statečně se držící komedii František je děvkař, do třetice v žebříčku českou kinematografii zastupují Zelenkovi Karamazovi.

Česká filmová smršť totiž vypukne až s návratem školáků do lavic. Do kin sice ve čtvrtek přijde očekávaný hit Temný rytíř, ale na domácí filmy se v Česku tradičně chodí nejvíc, a tak lze předpokládat, že zteč krvavé hraběnky zastaví právě některý z podzimních titulů - ať už půjde o novinku Jana Hřebejka či o první český 3D film Kozí příběh.

Komparsisti na plac pochodují ve formacích. "Jsou to cínoví vojáčci," směje se jim jeden z herců. "Ptáte se na 'herečky'?" šklebí se na účet hlavních protagonistů komparsista.
Komparsisti na plac pochodují ve formacích. "Jsou to cínoví vojáčci," směje se jim jeden z herců. "Ptáte se na 'herečky'?" šklebí se na účet hlavních protagonistů komparsista. | Foto: Aktuálně.cz

Právě Hřebejk by rád ovládl podzim se svou další letošní novinkou Nestyda. Pro úspěch hraje jméno autora předlohy a scénáře Michala Viewegha i představitel titulního hrdiny Jiří Macháček v roli děvkařského televizního moderátora počasí, který se zaplete i se stárnoucí zpěvačkou Emílie Vašáryové.

Už 21. srpna přijde do kin Máj F. A. Brabce. Příznivci Brabcovy Kytice zavýskají, ostatní mohou už teď nevěřícně zírat na ukázky z obrazově napulírované, ale reklamně ilustrativní předělávky slavné Máchovy básně, v níž se na plátně producíruje jako "strašný lesů pán" představitel Strany zelených Matěj Stropnický v otrhané haleně. Hrají Supoport Lesbiens.

Po Máji bude 11. září následovat Marhoulův Tobruk, který jeho distributor považuje za film, který má proti Bathory na podzim největší šance. Příběh československých vojáků v tuniské poušti už v kinech poutá minutový teaser s muži cílícími napjatě své zbraně do pouště.

Kozí příběh
Kozí příběh | Foto: Aktuálně.cz

Řady podzimních českých novinek rozšíří v září i Trajkovův Ocas ještěrky a Pavlátové Děti noci. Do kin na podzim přijdou i nové české dokumenty - poslední díl Přibylových Zapomenutých transportů, tentokrát z Polska, a první film o českém hip hopu nazvaný Česká RAPublika.
 
Dojde i na první český a dlouho dokončovaný 3D film pojmenovaný Kozí příběh: Pověsti staré Prahy. Ještě v průběhu října vstoupí do kin také Tycovy Malé oslavy a Sněženky a machři po 25 letech.

 

Právě se děje

Další zprávy