Baldwin a Martin. Oscarový večer má nečekané průvodce

Kultura Kultura, Red Kul
4. 11. 2009 10:10
Pořadatelé se snaží zvýšit sledovanost ceremonie
Alec Baldwin na snímku z letošního září, došel si pro jednu z cen Emmy
Alec Baldwin na snímku z letošního září, došel si pro jednu z cen Emmy | Foto: Reuters

Los Angeles - Slavnostní předávání nejprestižnějších filmových cen - zlatých sošek Oscarů - zná své moderátory. Večerem budou diváky v sále i u televizních obrazovek provázet dva herci: komik Steve Martin a Alec Baldwin.

Více než jeden moderátor uváděl oscarový večer naposledy v roce 1987, kdy se na pódiu sešli Goldie Hawnová, Chevy Chase a Paul Hogan.

Výběr moderátorů je poměrně překvapivý. Minule se totiž osvědčil australský herec, zpěvák a tanečník Hugh Jackman.

Jeho show v muzikálovém stylu sledoval na ABC po letech opět rekordní počet diváků. Úspěch Boyleova Milionáře z chatrče, který dostal osm Oscarů, vidělo v únoru 36,3 milionu lidí - tedy o 13 procent víc než rok předtím.

Jackman ovšem před několika týdny nabídku na moderování odmítl s tím, že si chce odpočinout; navíc by asi svůj loňský výkon těžko překonával.

Steve Martin jako Růžový panter
Steve Martin jako Růžový panter | Foto: Aktuálně.cz

Přestože za obsazením populárních herců stojí snaha organizátorů pozvednout sledovanost Oscarů, lidé z branže tipovali jako moderátora spíš někoho mladšího a bližšího novým generacím. Hollywoodem kolovalo třeba jméno Neila Patricka Harrise.

Populární svůdník Barney ze seriálu How I Met Your Mother nebo zpravodajec z Hvězdné pěchoty s úspěchem uváděl právě televizní Emmy i broadwayské ceny Tony. Patří k hvězdám nové internetové doby, které staví popularitu na vyhraněnější (nejen televizní) zábavě - a podle komentářů se jevil jako ideální osoba, která propojí "starý" muzikálový Hollwood s novou dobou. Producentem show je totiž Adam Shankman, mimo jiné stojící za muzikálem Hairspray.

Martin a Baldwin si mají navzájem vyměňovat vtípky a "odstranit afektované a škrobené žertování mezi předávajícími". Vzhledem k jejich věku se ovšem ceremoniál podle ohlasů může posunout i zpět k tradiční oslavě hollywoodské slávy. Přitom je Baldwin paradoxně znám i coby politický aktivista, zatímco Hollywood se snaží komentování politického dění vyhýbat

Oscarový večer se koná 7. března, nominace budou oznámeny 2. února. V rámci zatraktivnění už bylo udílení některých "méně přitažlivých" Oscarů přesunuto na jinou slavnost v listopadu; hlavní kategorie nejlepšího filmu se zase rozšiřuje z pěti nominací na deset.  To by mělo nejprestižnější kategorii otevřít širší škále filmů včetně snímků komerčních, jež mohou přilákat víc diváků k obrazovkám.

Čtěte také:
Oscarová změna. Vyhraje komedie o pařbě nebo Star Trek
?

Zatímco jedenašedesátiletý Martin je známý z řady potrhlých komedií typu Burani ve městě či v poslední době dvěma remaky Růžového pantera, letos jedenapadesátiletý Baldwin - nejznámější z hereckého bratrského klanu - si zakládá na divadle a charakterních rolích, nicméně popularitu i nominace mu v posledních letech vynesl i komediální seriál 30 Rock.

V roce 2004 byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za úlohu ve snímku Smolař, která mu přinesla také cenu asociace National Board of Review. Tehdy také četl nad ránem oscarové nominace.

"Jsem opravdu šťastný, že budu Oscary uvádět se svým nepřítelem Alecem Baldwinem," komentoval to v prohlášení Martin. Sám už Oscary uváděl v letech 2001 a 2003. Pro Baldwina to naopak bude premiéra, označil ji však za svou "celoživotní výzvu".

Podle organizátorů vytvoří Martin s Baldwinem perfektní moderátorskou dvojici. K tomu by měl dopomoci i jejich společný film, který míří do kin - komedie Nějak se to komplikuje.

 

Právě se děje

Další zprávy