Arnold se zase vrátí. Tentokrát jako nacista

Kamil Fila Kamil Fila
11. 2. 2011 19:45
Exguvernér Schwarzenegger má zase zájem hrát
Foto: Reuters

Los Angeles - Do dějin kinematografie vstoupil větou „Já se vrátím." (I´ll be back). A vracel se stále, nejen jako Terminátor. Třiašedesátiletý Arnold Schwarzenegger poté, co opustil politickou funkci guvernéra státu Kalifornie, znovu uvažuje o hraní ve filmu.

Od stádia úvah se už přesunul k přímému prohlášení. Na svém účtu na twitteru oznámil: „Vzrušující novinky. Mí přátelé v herecké agentuře CAA se mě sedm let ptali, kdy budou moct přijímat seriózní nabídky. A dnes jim můžeme dát zelenou."

Foto: Kultura

Kromě účinkování v malých roličkách (alias cameích) ve snímcích jako Cesta kolem světa za 80 dní v roce 2004 a snímku Expendables: Postradatelní, který měl premiéru loni, se Schwarzennegger na dlouhá léta úplně vzdálil Hollywoodu. V roce 2009 sice byl na place natáčení čtvrtého Terminátora, ale podle všeho jen poskytl obličej k naskenování do počítače, na základě čehož pak trikoví specialisté mohli stvořit staro-nového digitálního terminátora.

Poslední skutečně velkou rolí měl ve snímku Terminátor 3: Vzpoura strojů v roce 2003, kvůli níž se naposledy dostal do vrcholné fyzické formy. Ve stejném roce však již symbolicky předal žezlo „největšího akčního hrdiny" bývalému wrestlerovi The Rockovi ve snímku Vítejte v džungli. Dwayne „The Rock" Johnson se však popularitou a komerčními úspěchy Schwarzeneggerovi nikdy nepřiblížil.

Foto: Aktuálně.cz

Ukázalo se, že akční filmy míří úplně jiným směrem a od předvádění těžkotonážní figury a obrovského zbrojního arzenálu nová generace akčních hrdinů typu Jasona Bournea v podání Matta Damona či nového Bonda v podání Daniela Craiga dává přednost rychlosti, nenápadnosti a improvizaci.

Schwarzeneggerovo jméno je nyní spojováno především s projektem With Wing As Eagles (S křídly jaké mají orli), jenž se odehrává za druhé světové války. Jde o příběh stárnoucího německého nacistického důstojníka, který odmítne poslechnout rozkaz, aby zabíjel děti, a naopak se jim pokusí pomoci utéct.

Snímek by měl být sice akční, ale zároveň posunutý do výrazně serioznější polohy, než jsme u Schwarzeneggerových filmů zvyklí. Zdá se, že se bývalá akční hvězda pokusí přehrát do podobné polohy jako před dvaceti lety Clint Eastwood. O touze zahrát si v tomto filmu herec mluvil již  průběhu sé politické kariéry. Smlouvu na natáčení ale doposud nepodepsal.

Foto: wenn

S rolí hodného nacistického důstojníka může Schwarzenegger vyvolat jistou kontroverzi. Nejde jen o to, že by mohlo jít o „polidšťování nelidského politického a vojenského systému" -  ale i o to, že v minulosti se se Schwarzeneggerem táhne ne zcela vyjasněný vztah k historii vlastní země.

Schwarzeneggerův otec Gustav byl příslušníkem NSDAP a sám Arnold se za svého mládí několikrát neuváženě vyjádřil z obdivu k silným diktátorským osobnostem, mimojiné i k Adolfu Hitlerovi.

Přestože tyto výroky později odvolal a od otce se distancoval s vysvětlením, že jako policejní důstojník nemohl v NSDAP nebýt (podobně jako v socialistických režimem museli policisté být často příslušníky komunistické strany),  bývá mu různými aktivisty neustále předhazováno, že coby veřejná osoba zůstává v povědomí jako „germánský nadčlověk" a podle toho se také chová.

Ve snaze očistit tento stín na své kariéře Schwarzenegger bohatě finančně podporoval nadaci Simona Wiesenthala, která pátrala po skrývajících se nacistických zločincích. Film With Wing As Eagles by tak mohl být další Schwarzeneggerovou omluvou - a je jen otázka, nakolik bude všeobecně přijímána jako upřímná.

 

Právě se děje

Další zprávy