Anifest ukáže české velvyslance v Cannes i na Oscarech

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 5. 2008 9:30
Startuje největší český festival animace
Český zástupce na Anifestu i v Cannes - Naus (Lukáš Glaser)
Český zástupce na Anifestu i v Cannes - Naus (Lukáš Glaser) | Foto: Famufest

Praha - V Třeboni ve středu vypukne tradiční svátek animace. Letošní Anifest nabídne mimo jiné africké animované filmy, jediného českého zástupce v Cannes i českého kandidáta na studentského Oscara.

Sedmý ročník potrvá do 13. května, nabídne 633 filmů z devětapadesáti zemí světa. Tradičně se animátoři na festivalu utkají v mezinárodních soutěžích - nejvíc jich zabojuje v sekci „velice krátkých filmů".

Nabito je i v sekcích krátký film, televizní film a seriál, videoklip/reklama/znělka, internetová animace a studentský film. K vidění tu budou i snímky už známé z distribuce - třeba adaptace komiksu Persepolis, která s třemi dalšími celovečerními snímky také soutěží.

Cannes i Oscaři

Česko v soutěžích zastoupí několik studentských snímků včetně filmu Naus Lukáše Glasera, který je letos jediným českým zástupcem v oficiálním programu festivalu v Cannes. Třináctiminutový snímek z pražské FAMU předkládá dle anotace „několik existenciálních otázek zabalených v poezii".

Anifest: Jsem větší a lepší
Anifest: Jsem větší a lepší | Foto: Anifest

V soutěži se utká s taktéž famáckým absolventským filmem Jsem větší a lepší Martina Dudy, který je zase českým zástupcem ve finále boje o studentského Oscara.

V částečně animovaném filmu z blízké budoucnosti hraje okouzlující 3D robot spolu s Miroslavem Krobotem, Matějem Hádkem či Vandou Hybnerovou. Stroj tu v jednom divadelním představení má nahradit živého herce, ten se s tím ale nehodlá smířit, a robot pak bloudí městem.

Zda Duda bude po Janu Svěrákovi druhým českým držitelem tohoto ocenění, se rozhodne 7. června v Los Angeles. Studentské Oscary tu budou letos předávány již po pětatřicáté. V kategorii zahraničních filmů vybrala porota pět finalistů ze 45 kandidátů pocházejících z 29 zemí.

Film byl vybrán podle producenta Tomáše Rycheckého také na festival na Taiwanu. "Bude uveden také na MFF Karlovy Vary jako předfilm před některým celovečerním filmem v soutěži Na východ od Západu," dodává Rychecký, snímek by mohl být k vidění také na srpnovém Fresh Film Festu.

Přijede i Večerníček

V televizní sekci budou na Anifestu k vidění třeba večerníčky Krysáci, Gogo a Figi či Doktor Animo. Své oblíbené filmy představí v sekci Dialogy Michaela Pavlátová.

Ratatouille
Ratatouille | Foto: Falcon

K vidění bude i Vynález zkázy, Lovci draků, Pan včelka, Divoké vlny, Ratatouille, Simpsonovi ve filmu či Shrek Třetí.

Program nabízí i další lahůdky, třeba pásmo filmů Vladimíra Jiránka; letos sedmdesátiletý karikaturista bude v Třeboni i přítomen stejně jako další jubilant, devadesátiletý Václav Bedřich.

Ten natočil během svého života neuvěřitelných 358 filmů, za něž získal i spoustu významných cen na mezinárodních festivalech animovaného filmu. Do srdcí českých diváků se zapsal především jako tvůrce mnoha večerníčkových seriálů, z nichž Maxipes Fík a králíci Bob a Bobek patří do zlatého fondu tohoto žánru.

O vítězích rozhodne porota, v níž Česko zastupuje Břetislav Pojar a Lucie Štamfestová. Čestným prezidentem AniFestu 2008 je německý animátor Raimund Krumme.

Děti se mohou těšit na Školičky animace, profesionálové na prezentace světových studií, workshopy i prezentaci připravovaných českých, německých a rakouských animovaných filmů.

Doprovodný program nabídne koncerty Tata Bojs a The Prostitutes nebo vystoupení souboru Buchty a loutky.

Více o festivalu na www.anifest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy