Andělská tvář Zdeňka Trošky možná získá ruské rysy

Jitka Gráfová
27. 2. 2008 10:25
Režisér jedná o natáčení dvojky se studii v Moskvě
Zdeněk Troška s producenty Pavlem Páskem a Jiřím Pomejem
Zdeněk Troška s producenty Pavlem Páskem a Jiřím Pomejem | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Andělská tvář režiséra Zdeňka Trošky se objevila v kinech před pěti lety a producent Jiří Pomeje za ni málem skončil ve vězení. Její pokračování možná zaplatí ruské filmové společnosti.

Autor Kameňáků a série Slunce, seno... podle všeho vidí i do ruské duše. Začalo to už před lety, když byla Andělská tvář promítana na přehlídce Tváře lásky v Moskvě.

"Až později jsem se dozvěděl, že snímek se promítal v prezidentské kanceláři pro personál, ale že by se na něj díval pan prezident Putin a nebo že chce přímo sponzorovat pokračování, jak tvrdí bulvár, je naprostá hovadina," uvedl pro Aktuálně.cz režisér Zdeněk Troška. "Žádné finance jsem od prezidenta neobdržel."

Andělská tvář se v Rusku každopádně líbila a připojily se k tomu i úspěchy z pěti ruských festivalů s pohádkami Z pekla štěstí a O princezně ze mlejna. Poté prý přišly nabídky z velkých filmových ruských společnosti Mosfilm a Lenfilm.

"Producenti tak přišli s nápadem, že bychom mohli vytvořit v česko-ruské koprodukci nějakou novou pohádku. Když jsem jim řekl, že mám nápad na pokračování Andělské tváře, mělo to úspěch," říká Troška.

Foto: Produkce

Do Ruska zaslal čtyři náměty na možné pohádky a pokračování filmu, jehož námět  - stejně jako u prvního dílu - napsala Hana Marie Körnerová.  "Právě probíhají jednání. Pro který z námětů se společnost rozhodne, se teprve uvidí," říká Troška.

Režisér se už nicméně rozhlížel po možných natáčecích lokacích: "Když jsem byl s pohádkou Z pekla štěstí v Soči, procházel jsem se tam okolí. Je tam jedna krásná aristokratická vila, kde by se mohlo tak osmdesát procent druhého dílu Andělské tváře odehrávat."

Zatím ale není jasné, jestli se romantický snímek z Francie z poloviny 19. století dějově posune na Východ. Ani to, zda si jednu z rolí zahraje herečka Michaela Kuklová.

"Nepočítám sice s tím, že bych do hlavní role znovu získal svoji bývalou manželku Michaelu Kuklovou, ale už jsem o náhradnici za ni přemýšlel. Vizáží je jí nejblíž Eva Aichmajerová," uvedl v jednom z rozhovoru producent Jiří Pomeje.

I on prý o dvojce uvažuje už delší dobu, ačkoli ho jednička málem přivedla do vězení. V souvislosti produkováním filmu byl stíhán policí, půjčil si peníze a vystavil na ně směnky, kterými se zavázal dluh splatit.

Foto: Produkce filmu

Podle některých spekulací ale vydal nekryté směnky na víc než 25 miliónů korun a dluhy prý nezaplatil. Městský soud ho nicméně loni na podzim zprostil obžaloby kvůli nedostatku důkazů.

Kameraman Jaroslav Brabec si za Andělskou tvář odnesl Českého lva, stejně jako Josef Jelínek za kostýmy. Andělská tvář byla  nominována i v kategoriích Nejlepší hudba a Nejlepší výtvarné řešení. Jinak ale u českých kritiků ani fanoušků snímek moc nebodoval.

"Co naplat, že kamera je fantastická a některé záběry jsou díky ní překrásné, když zbytek filmu je příšernost sama," píše jeden fanoušek na webu. Podle serveru IMDb.com si vysloužil hodnocení 4,8 z deseti bodové stupnice.

Troškova novinka Nejkrásnější hádanka s rozpočtem 34 milionu měla slavnostní premiéru minulou středu. Stala se nejnavštěvovanějším filmem minulého víkendu, celkem ji vidělo téměř 30 tisíc diváků a zatím vydělala přes tři miliony korun.

V echt českých pohádkách chce Troška pokračovat. Už v  létě bude točit Čertovu nevěstu, film podle báchorky O černé princezně, a dalších pět nebo šest látek má prý připravených.

 

Právě se děje

Další zprávy