Spike Lee: Za Katrinu by měl někdo pykat

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 8. 2006 11:30
New Orleans - Renomovaný režisér Spike Lee natočil kritický čtyřhodinový film o loňském řádění hurikánu Katrina v New Orleans.

Dokument se jmenuje Když se hráze protrhly: Requiem o čtyřech jednáních a Lee v něm nechal promluvit stovky lidí z vystěhovaného a oprávněně rozhořčeného města, které před rokem hurikán nenávratně poškodil.

Původně měl mít film dvě hodiny, ale síla nasbíraného materiálu ho protáhla na dvojnásobek.

Spike Lee, autor sociálně kritických filmů Jednej správně, Tropická horečka či životopisného Malcolma X, většinou jasně říká, co si myslí.

Spike Lee na premiéře filmu Když se hráze protrhnou
Spike Lee na premiéře filmu Když se hráze protrhnou | Foto: Reuters

Jeho nový projekt má ale prý mluvit sám za sebe. A mluví nejspíš více než důrazně. Newsweek už v recenzi napsal: "Výsledek je pravděpodobně nejpodstatnější prací Leeovy dvacetileté kariéry."

Katrina postihla New Orleans 29. srpna 2005. Podle národní hurikánové centrály živel o síle pět stupňů zničil osmdesát procent města a zabil 1339 lidí

Jeho obyvatelé tehdy byli zahnáni do kouta nejen řáděním živlů, ale i nedostatečnou spoluprací státu s místní i federální vládou, která liknavostí přispěla k vysokým hmotných škodám i ztrátám na životech.

Podle Leeho byla reakce vlád tak nedostatečná, že ji lze považovat za zločin: "To, co se tu stalo, byl kriminální čin. Tu devastaci nezpůsobila jen matka příroda," řekl na tiskové konferenci před premiérou. "Rád bych, aby za to někdo pykal ve vězení," dodal, ale odmítl obvinění konkretizovat.

Film otevírá ironický kontrast mezi historickým New Orleans s jeho typickými slavnostmi a pochody, po nichž následují záběry trosek, plujících mrtvých těl a zničených domů - to vše podkresleno písní Louise Armstronga Do You Know What It Means To Miss New Orleans.

Vzkaz filmu končícího o čtyři hodiny později je jasný. I více než rok po katastrofě "staré" New Orleans pořád postrádá mnoho ze svého původního kouzla, které se možná už nikdy nevrátí.

"Budoucnost New Orleans a jeho schopnost obnovy z řádění hurikánu Katrina je stále nejistá," říká jasně Spike Lee.

Mnoho částí města je dosud znečištěných a rozbořených, podle místních je proces obnovy města příliš pomalý. Požadují větší pomoc od vlády. "Všichni mi to při natáčení říkali - čekáme na nějaký plán, čekáme na nějaký plán. Ale čekají dál," kritizuje Lee.

Film měl premiéru ve středu před 16 tisíci lidmi na místě katastrofy, v neworleanském Coliseu. Rozdělený na dvě části ho 21. srpna odvysílá televizní stanice HBO. Vcelku se tu objeví 29. srpna, v den ročního výročí řádění Katriny.

K výročí Katriny chystají speciály i další americké televizní stanice. NBC nabídne v prime timu dokument reportéra Briana Williamse, který byl před rokem v New Orleans.

CBS a ABC zařadí speciální reportáže do většiny svých pravidelných relací. I v pořadech CNN a Fox News se do New Orleansu vrátí reportéři, kteří odtud vysílali v době krize.

Afroameričané v New Orleansu byli těmi, kdo se ze zaplaveného města nedostali včas. Nyní jsou těmi, kteří se už do města nevrátí.
Afroameričané v New Orleansu byli těmi, kdo se ze zaplaveného města nedostali včas. Nyní jsou těmi, kteří se už do města nevrátí. | Foto: Aktuálně.cz

Spike Lee je považován za jednoho z nejprominentnějších afroamerických režisérů. Začínal právě se snímky ukotvenými v afrokomunitě, postupně se ale propracoval k mainstreamovějším, jakkoliv kvalitním projektům, jako je naposledy thriller Spojenec.

Newyorčan Lee řekl, že počítá mnoho neworleanských hudebníků a umělců mezi své přátele. V době řádění hurikánu byl na benátském festivalu, od prvního momentu ale prý věděl, že by o katastrofě měl natočit film.

 

Právě se děje

Další zprávy