Absurdní výrok vykázal Sharon Stoneovou z čínských kin

him
28. 5. 2008 17:45
Zemětřesení je revanš za Tibet, řekla
Sharon Stones
Sharon Stones | Foto: Reuters

Peking - Americká herečka Sharon Stoneová znovu poodhalila světu něco ze své širé duše. Padesátiletá hvězda prohlásila, že zemětřesní v Číně, které v květnu zabilo 67 tisíc lidí, může být důsledkem špatné karmy, kterou má země kvůli své politice v okupovaném Tibetu.

Svou teorii přednesla už minulý týden na festivalu v Cannes, ale až teď obletěla světová média. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Některá čínská kina nechtějí promítat její filmy a prý je to i důvod, proč kosmetický a módní gigant Christian Dior stáhnul reklamu s jejím snímky.

"Nejsem šťastná ze způsobu, jakým se Číňané chovají k Tibeťanům, protože žádná lidská bytost by neměla být bezcitná k jiné," řekla v záznamu dostupném na serveru YouTube.

A neví prý ani, jak se vyrovná s olympiádou v Pekingu, protože Čína se nechová dobře k dalajlámovi, který je její dobrý přítel. "A když o tom všem tak přemýšlím, říkám si, jestli to není karma - že se vám stávají špatné věci, když se k druhým nechováte dobře," zazněl pak inkriminovaný citát.

Zakladatel řetězce multiplexů UME Cineplex už listu The Beijing Times potvrdil, že odteď se u nich neobjeví žádný film s herečkou - na pevninské Číně ani v Hong Kongu. Jejím nejnovějším filmem je kritikou poměrně slušně přijatý snímek Year of Getting to Know Us.

Madonna a Sharon Stone
Madonna a Sharon Stone | Foto: Reuters

Podle novin se od herečky distancovala čínská PR společnost, která pracuje Diora, jenž Stoneovou často využívá k reklamám. Diorovské butiky v Pekingu už v úterý odpoledne sundaly postery s jejími podobiznami.

Nepochodila ani u čínských uživatelů internetu, kteří své odpovědi rovněž šíří přes YouTube. "Chci aby se omluvila. Ne kvůli mně, ale kvůli těm mrtvým,"  vzkazuje jeden z nich. "Snad nás tohle video dá dohromady a donutíme ji k omluvě."

Sharon Stoneová je kromě neexistujících kalhotek v Základním instinktu proslulá právě svými moudry. Před několika lety fascinovala karlovarský festival na červeném koberci patnáctiminutovou přednáškou na téma dobra.

"Já jsem ta šťastná holčička z jednoho malého městečka v Pensylvánii, které se splnil sen. Díky tomuto míru jsem filmová hvězda a jsem zde, ve vaší svobodné zemi. Já věřím v mír a vy jej máte. Podívejte se na člověka, který sedí vedle vás a který má svůj sen. Jestliže tak uděláte, jeho sen se může splnit," řekla mimo jiné. Nic ovšem nepřekoná její definici demokracie, která podle ní znamená, že si "můžeme bez obav vzít v supermarketu nákupní vozík".

Ne že by i další hvězdy nebojovaly rády za lepší svět. Většina si ale aspoň dává větší pozor. I Richard Gere, známý propagátor buddhismu, nevolí taková přirovnání. Byť se mu zase nedařilo v Indii, kde na veřejnosti políbil herečku a "kauza" šla k soudu.

Stoneová navíc odvádí pozornost od porušování lidských práv v Číně a svými výroky shazuje snahy lidí, kteří proti těmto perzekucím bojují.

 

Právě se děje

Další zprávy