Festival v Rotterdamu uvede digitálně restaurovaný film Vražda ing. Čerta

ČTK ČTK
11. 1. 2024 23:03
Festival v Rotterdamu uvede digitálně restaurovaný film Vražda ing. Čerta

Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu promítne 29. ledna a 3. února digitálně restaurovaný snímek Vražda ing. Čerta z roku 1970 od režisérky Ester Krumbachové. Titul ze sbírky Národního filmového archivu bude uveden v sekci Cinema Regained, věnované klasické kinematografii a dokumentům o její historii. Vražda ing. Čerta se pak 14. února vrátí také do české distribuce, předpremiéru má mít o dva dny dříve v pražském kulturním centru Kasárna Karlín.

Jedná se o jediný film, jejž výtvarnice, dramaturgyně, scénografka a kostýmní návrhářka Krumbachová režírovala. Umělkyně, která žila v letech 1923 až 1996, se zásadní měrou podílela na úspěchu desítek děl československé nové vlny z 60. let minulého století. Pracovala například na snímcích O slavnosti a hostech, Sedmikrásky, Valerie a týden divů nebo Kladivo na čarodějnice.

V její komorní tragikomedii o vztahu muže a ženy, respektive feministické satiře, hlavní role ztělesnili Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík. Zdrojem pro digitalizaci byly originální negativy obrazu a zvuku uložené v Národním filmovém archivu. Ve spolupráci s ním a Státním fondem kinematografie digitální restaurování provedl karlovarský festival s pomocí peněz od Milady a Eduarda Kučerových. Miliardář a spoluzakladatel softwarové firmy Avast s manželkou již přispěli na zachování více než dvou desítek klasik české kinematografie.

 

Právě se děje

Další zprávy