Drsňáci vaří chlast v kotlích, ale dospějí k limonádě

Michal Procházka
3. 7. 2012 14:29
Nick Cave napsal další western - Zemi bez zákona
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Jedním z letošních canneských filmů, který doputoval z tamní soutěže až do Karlových Varů, je i americký prohibiční western Země bez zákona (Lawless) pocházející z dílny australského filmaře Johna Hillcoata a hudebníka a scenáristy Nicka Cavea. Naši diváci mohli před pár lety zhlédnout jejich předchozí western Návrh (The Proposition), který představoval dost testosteronovou hru na kovboje z australské prašné polopouště točící se kolem příběhu viny, zrady a propocených kamaší.

Tentokrát se s drsnými hochy ocitáme ve Virginii doby prohibice, kde se rozpoutala válka o ilegální alkohol a zisky z chlastu. Kdo by ale očekával nějaké koštování whiskey, bude zklamán. Chlast se lemtá ze zavařovacích sklenic a vyrábí v kotlích ze všeho možného. Jediným měřítkem potravinářské kvality je, aby byl co nejsilnější a odmontoval vám svojí detonací hltan. Samozřejmě morální poselství této další surové westernové nakládačky je, že i ti odrbaní, retardovaní pěstitelé a paliči mají v sobě více smyslu pro spravedlnost a čest než zkorumpované úřady.

Nick Cave
Nick Cave | Foto: Reuters

Nick Cave adaptoval román Michaela Benaroya, vycházejícího údajně ze skutečných událostí, které trochu romantizují dobu lidského prohibičního masakrování. Trochu se z toho vytratilo drama samotného alkoholu, jen zůstala násilná krvavá sekaná okolo.

Film líčí osudy rodiny bratrů Bondurantových, pálících ilegálně jablečnici, kteří se pod vedením nejstaršího Forresta postaví prohibičním dohlížitelům  - hlavně pak sadistickému agentovi Charlie Rakesovi (Hillcoatův herec Guy Pearce) požadujícím od paličů úplatky.

Abych pravdu řekl, z filmu je poznat, že předloha v sobě měla hned tři literární příběhy románu. Autoři tak museli například vyškrtnout příběh prostředního syna, z něhož zůstal jakýsi upocený divoch. Příběh nejstaršího Forresta (Tom Hardy), který přežije nejrůznější katastrofy a zranění (španělskou chřipku, podříznuté hrdlo, prostřelené plíce), je paradoxně mnohem zajímavější než nakonec ústřední drama nejmladšího Jacka (Shia LaBeouf).

Naopak s ním do filmu vstupuje schematický příběh mladého dychtivého zelenáče, který se snaží - podle všech scenáristických příruček - vyrovnat starším bratrům. Aby mezi chlapy s ušpiněnými košilemi rozvážejícími alkohol, se dostalo trochu romantiky, Jack se zamiluje do krásné dcery místního pastora. Ve filmu se objeví i další gangster Floyd Banner v podání tradičně skvělého Gary Oldmana, který dostal ve filmu dvě bizarní scény - v jedné prostřílí automobil i s posádkou jako řešeto, v druhé uzemní chlapa lopatou.

Lawless - John Hillcoat
Lawless - John Hillcoat | Foto: FDC

Jinými slovy Země bez zákona je v základu vlastně žánrový snímek, stojící na nejrůznějších figurách gangsterek a násilné grotesky. Je plný drsné desperátské angličtiny a zejména obrovské, až manýristické snahy o dokonalou výpravu, atmosféru, realistické masky a vizuální efekty. Když se díváte na všechny bledé, zešedlé tváře postav, máte pocit, jako by vylezly ze starých fotografií.

Na druhou stranu nadějně rozjetý film padá po scéně, v němž se útočníci pokusí Forrestovi uříznout hlavu. Do té doby tvoří nejednoznačný, napínavý a trochu nebezpečný příběh o tom, jak může rodina kdesi v divočině pohromadě přežít v zemi bez zákona, kde bloudí spousta ztracenců. Od té chvíle se ale stává bohužel lehkou limonádou s průhledným koncem, či v lepším případě takovým westernovým karnevalem odrbaných venkovských balíků, nabízejících úžasně pestrou škálu fyziognomických výrazů. Nezvládnutá je i smrt Bondurantovic pomocníka Cvrčka i celá dynamika příběhu komunity, která se nechá zbaběle Rakesem zastrašit. Konec už je tak trochu zábavná kaše, proti níž nelze nic mít. Ale už ji neberete vlastně ani trochu vážně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy