Dmitri Hvorostovsky obejme svým barytonem Český Krumlov

Red
17. 6. 2012 14:28
Na festivalu vystoupí slavný ruský barytonista Hvorostovsky
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Mezinárodně uznávaný ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky ze sibiřského Krasnojarsku je od počátku své kariéry ceněn pro svůj kultivovaný hlas, muzikalitu a přirozené legato, které budou moct ocenit i návštěvníci hudebního festivalu v Českém Krumlově.

Čtěte také
Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Hvězdnou kariéru nastartoval už v roce 1989, kdy zvítězil v prestižní světové soutěži v Cardiffu. Tehdy ho přitom musela do souboje pěvců doslova dotlačit jeho profesorka. A zjevně věděla, proč to dělá.

„Západní" debut v Nice, kde vystupoval v Čajkovského opeře Piková dáma, vynesl Hvorostovskému angažmá v předních operních domech po celém světě. Díky tomu si mohl vyzkoušet koncertování na evropském kontinentu v pařížské Národní nebo v Bavorské státní opeře, ve famózní milánské La Scale nebo ve Vídeňské státní opeře. Zapěl si i v Královské opeře v londýnském Covent Garden a nezaměnitelný hlas ho zavál i za Atlantik do Lyrické opery v Chicagu nebo do prestižní Metropolitní opery v New Yorku.

Přátelé mu říkají Dima

Charismatický muž, kterého přátelé nazývají jednoduše Dima, začínal hlavně jako pěvec Mozarta a Verdiho. Zpíval ve Figarově svatbě nebo Donu Giovannim, kde se chopil partu samotného Mozarta. Ukázal se i v Donu Carlosovi nebo La Traviatě, ale zpívá i Oněgina od Čajkovského.

Kromě těchto světově známých kousků se věnuje i komornější tvorbě svých rodáků - ruských skladatelů Petroviče Musorgského nebo Sergeje Rachmaninova. Dnes je Hvorostovsky, který v říjnu oslaví padesátku, pravidelným hostem renomovaných mezinárodních hudebních festivalů a obdivovaným recitálovým pěvcem, který je vítán v prestižních koncertních síních od Dálného východu až po Jižní Ameriku.
 
Na svých koncertních vystoupeních spolupracuje s předními světovými orchestry pod vedením dirigentů zvučných jmen, jakými jsou například James Levine, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Jurij Termikanov nebo Valery Gergijev. Spolupracuje i se šéfdirigentem Moskevského komorního orchestru Constantinem Orbeljanem a má rád spolupráci i s vynikajícími klavíristy, s estonským Ivari Iljou, ale i s ruskými Jevgenijem Kissinem nebo Michailem Arkadijevem.
 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 
Přestože žije od roku 1994 v Londýně, do své vlasti se rád vrací a na své rodné Rusko si stále udržuje silné vazby. Jako vůbec první operní pěvec v historii vystoupil například na legendárním galakoncertu na moskevském Rudém náměstí a v Moskvě pořádá také koncertní sérii „Dmitri Hvorostovsky a jeho přátelé", v rámci níž se po jeho boku představily pěvkyně Renée Fleming, Sumi Jo nebo Sondra Radvanovsky. Jeho diskografie zahrnuje celou řadu sólových i operních nahrávek, které si získaly vynikající kritický ohlas.

Znát ho můžou i čeští milovníci opery. Dmitri Hvorostovsky se totiž v Česku představil s velkým úspěchem už několikrát, a to jak na operních a písňových recitálech, tak ve speciálním představení opery Evžen Oněgin ve Státní opeře Praha v roce 2000.

A to nejlepší ze svého rozsáhlého operního repertoáru představí i v červenci v Českém Krumlově. Lístky na zahajovací koncert, který se uskuteční 20. července ve 20.30, stojí v předprodeji 750 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy