Jihočeské divadlo povede do roku 2029 dosavadní šéfka činohry Schlegelová

ČTK ČTK
4. 5. 2023 8:33
Jihočeské divadlo povede do roku 2029 dosavadní šéfka činohry Schlegelová

Novou ředitelkou Jihočeského divadla se od ledna 2024 stane umělecká vedoucí zdejší činohry Martina Schlegelová. Komise ji doporučila budějovickým radním. Dvaačtyřicetiletá Schlegelová bude ve funkci do konce roku 2029. Nahradí Lukáše Průdka, který odchází řídit Dejvické divadlo v Praze.

"Moje koncepce se opírá o několik principů: otevřenost, spolupráce, genius loci a rozvoj publika. Jako priority vidím řešení situace otáčivého hlediště, a pokud uspějeme, spolupráci na projektu Evropské hlavní město kultury," říká Schlegelová. Mezi zásadní projekty řadí i festival takzvaného imerzivního divadla, kdy herci výrazně zapojují do děje diváky. Vedením činohry Schlegelová od ledna dočasně pověří dlouholetou dramaturgyni Olgu Šubrtovou.

Schlegelová vystudovala dramaturgii a režii činoherního divadla na pražské DAMU. Od roku 2006 působila jako umělecká vedoucí pražského Divadla Letí, kde nastudovala přes 15 inscenací. Pracovala také coby pedagožka na katedře Teorie a kritiky na DAMU, čtyři roky byla kmenovou režisérkou Českého rozhlasu. Šéfkou budějovické činohry je od února 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy