Vaříme s Elvisem. Divadlo pod Palmovkou uvádí hru od autora Billyho Eliotta

ČTK ČTK
28. 2. 2024 16:26
Vaříme s Elvisem se jmenuje černá komedie současného anglického dramatika Leeho Halla, jejíž českou premiéru tento pátek 1. března uvede pražské Divadlo pod Palmovkou. Hru ve stylu britského humoru na libeňské scéně doprovodí naživo zpívané hity z repertoáru Elvise Presleyho. Nejbližší reprízy následují 12. a 26. března.
Ondřej Veselý hraje otce, který se v divokých halucinacích stává Elvisem Presleym a uvažuje o životě.
Ondřej Veselý hraje otce, který se v divokých halucinacích stává Elvisem Presleym a uvažuje o životě. | Foto: ČTK

Na inscenaci se podíleli chorvatští umělci. Režie se ujala Ksenija Krčar, chorvatská absolventka pražské DAMU, která momentálně působí v Národním divadle ve Varaždínu.

Výpravu připravil chorvatský umělec a scénograf Leo Vukelić, iniciátor tamní Noci divadel, na kterou po několika letech navázala česká Noc divadel. Vukelić studoval záhřebskou Akademii výtvarných umění, načež absolvoval obor sochařství v německém Düsseldorfu. Je finalistou ceny Radoslava Putara a držitelem ocenění za výtvarnou, kostýmní a scénografickou tvorbu.

Hlavními postavami inscenace jsou anorektická matka, která pracuje jako učitelka, a její šestnáctiletá dcera Jill, jež má nadváhu a miluje kuchařské knihy. Důležitou roli sehrává táta, bývalý imitátor Elvise Presleyho. Stejně jako on se cítil být králem, dokud po autonehodě neskončil na invalidním vozíku.

Máma s dcerou se vyrovnávají s těžkou situací po svém - matka nespoutanými vztahy s mladými muži, Jill vášnivým vařením. Otec sice zůstává trochu stranou, v divokých halucinacích se však stává Elvisem a uvažuje o světě, smyslu života či lásce.

Hlavní role ztvární Vendula Fialová, Pavla Gajdošíková, Ondřej Veselý a hostující Teodor Dlugoš. "Je to více o zpěvu než o hraní, což je pro mě něco zcela nového," říká představitel táty Veselý.

Podle anotace na webu divadla hra přes veškeré pobavení a smích míří k hlubším souvislostem lidského života a duše.

Autor předlohy, sedmapadesátiletý Lee Hall, napsal mimo jiné libreto Billyho Elliota, který se odehrával během hornické stávky v 80. letech minulého století a patřil k nejúspěšnějším londýnským muzikálům posledních dekád. Vznikl podle něj také celovečerní snímek z roku 2000. Divadlo pod Palmovkou již dříve uvedlo Hallovu adaptaci filmu Zamilovaný Shakespeare.

 

Právě se děje

Další zprávy