Čtvrtý krumlovský víkend byl ve znamení sehranosti

Kultura Kultura
15. 8. 2012 13:25
O čtvrtém víkendu vystoupilo na MHF Panochovo kvarteto, Musica Florea a deset nejlepších trumpetistů světa
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Jednadvacátý ročník festivalu v Českém Krumlově se chýlí ke konci. I předposlední víkend byl ve znamení perfektních a nezapomenutelných koncertů. Ve čtvrtek vystoupilo Panochovo kvarteto, v pátek barokní Musica Florea a v sobotu pak fenomenální trumpetisté.

Sehranost, jakou přináší jen čtyřicetiletá praxe - to předvedlo ve čtvrtek večer smyčcové Panochovo kvarteto. Pánové spolu hrají už čtyřicet let a právě díky tomu jsou perfektně sehraní a nic je nemůže překvapit. Zahráli svůj klasický repertoár - Mozarta, Haydna nebo Dvořáka. Provázela je neuvěřitelná lehkost, klid a především dokonalá radost ze hry.

Sehraní pánové z Panochova kvarteta

„Vždycky jsme šťastní, když můžeme do Českého Krumlova přijet. Jako kvarteto máme rádi prostředí s dobrou akustikou, což Maškarní sál splňuje. A pokud je to navíc historické prostředí, tím lépe," pochvaloval si po koncertě primárius Jiří Panocha.

Foto: Aktuálně.cz

Za tu dobu, co spolu jsou, projezdili celý svět. A ani po čtyřiceti letech se neomrzeli. „Samozřejmě občas přijde nějaká přeháňka, ale ta se spíš týká názorů na interpretaci. I tady jsme si ale za ta léta už vytvořili jednotný názor, takže se to nestává často. Jinak bychom tak dlouho ve stejném složení nemohli fungovat. Máme hudbu strašně rádi a toho, co bychom si spolu ještě chtěli zahrát, je hodně. Aby člověk přehrál celý kvartetní repertoár, na to by musel mít aspoň tři životy," povídal Panocha.

Bach opět zárukou kvality

Už poněkolikáté zazněl na koncertě Johann Sebastian Bach. Jeho barokní skladby vznikaly v době, kdy vznikal i Maškarní sál, kde slavným dílům propůjčila svoje aranžmá Musica Florea. „Pro nás hudebníky je důležité, abychom nehráli stejným způsobem třeba skladby Johanna Sebastiana Bacha a Igora Stravinského. Jak interpretaci odlišit? Chceme-li vystavit barokní obraz, aby na nás působil autenticky, dáme mu barokní rám. A stejně tak je potřeba dát skladbám toho kterého autora to, co k němu patří. Tedy takovou interpretaci jeho děl, jakou si on sám představoval," vysvětloval po koncertě violoncellista Marek Štryncl, zakladatel a vedoucí souboru.

V hudbě jsou prý  tímto „starým rámem" staré nástroje nebo jejich kopie a hlavně taky výrazové prostředky. „Snažíme se o oživení a zpřítomnění způsobu hry z určitého historického období a návod k tomu hledáme v dobových pramenech," doplnil Štryncl. Soubor letos slaví dvacetileté výročí, na počátku devadesátých let byl u nás v tomto oboru doslova průkopníkem.

Foto: Aktuálně.cz

Deset fenomenálních trumpetistů na jednom pódiu

Dlouho očekávaný koncert, při němž se na jednom pódiu ocitlo deset nejlepších trumpetistů světa v podání Otto Sautera, doprovázelo extrémně studené počasí. Atmosféra pod širým nebem sice koncertu dodala na zvláštním kouzlu a atmosféře, diváci v Pivovarské zahradě se ale museli halit do dek. A nejraději by se do teplých přikrývek schoulili určitě i samotní trumpetisté.

„Zvednout ze země studený kovový nástroj a přiložit ho k ústům je asi jako přiložit k ústům kus ledu," přibližoval Otto Sauter po koncertě svoje pocity. Trumpetisté ale zvládli i takové překážky bravurně a společně s jedním členem desetihlavého souboru, který pochází z Česka - s Markem Zvolánkem dostáli svému názvu, který nezní jinak než Ten of the Best - deset z nejlepších.

Český Krumlov je nadchl. Otto Sautera totiž prý nejvíce těší, má-li možnost vystupovat na místech prodchnutých historií. „Je to mnohem více, než jen koncert, taková místa mají svou atmosféru, která se promítá i do hudby. Cítí to jak hudebníci, tak i diváci. Proto rád vystupuji například ve Vatikáně či na historickém hradě Wartburg. A Český Krumlov mě zcela nadchl, to město je úžasné!"

Poslední víkend nezklame

Foto: Aktuálně.cz

A poslední víkend je stále před námi. V pátek vystoupí originální smyčcové kvarteto z Polska, které si dokáže podmanit publikum svým neotřelým vtipem, který až zavání recesí. Zároveň vystoupí i výborný český houslista Roman Patočka a do úplného finiše festival vstoupí sobotním koncertem čtyř charismatických kanadských tenorů - The Canadian Tenors.

Prezident festivalu Jaromír Boháč je zatím s průběhem festivalu spokojen. „Až na tu nešťastnou bouřku před koncertem The Queen Symphony jsem zatím velmi spokojen, a srdečně zvu všechny festivalové příznivce na slavnostní závěrečný koncert se čtyřmi kanadskými tenoristy, který bude nepochybně jedním z vrcholných zážitků letošního festivalu," nalákal na nadcházející víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy