Charisma v Krumlově? Rovnou čtyřikrát!

Aktuálně.cz Aktuálně.cz, Red
18. 8. 2012 7:41
Na festivalu v Českém Krumlově vystoupí čtyři kanadští tenoři
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Na festivalu v Českém Krumlově vystoupí Kanadští tenoři (The Canadian Tenors) - čtyři talentovaní muži se silnými hlasy. Jejich hlavními devizami je ovládání nepřeberného množství pěveckých stylů a ženám učaruje jistě i jejich nepřehlédnutelné charisma.

Hrají klasiky, ale i songy, které se buď teď nebo ještě nedávno držely na špičkách hitparád. V jejich repertoáru jsou písně jako Ave Maria, Hallelujah, Holy Night, I Only Know How To Love nebo Because We Believe. Je to vzrušující směs klasiky a soudobého popu, která dokáže lidi postavit ze židlí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tato čtveřice je skutečně na ovace vestoje zvyklá, za jejich hlasové schopnosti, ale i vynikající smysl pro humor jim aplaudovala publika od Tel Avivu až po New York. Vystupovali s takovými hvězdami jako je Andrea Bocelli, Sheryl Crow, Neil Young, Celine Dion nebo Paul McCartney. Navíc se objevili i v show Oprah Winfreyové, zahajovali olympiádu a pěli politickým špičkám jako je Barack Obama, George Bush, Tony Blair, královna Alžběta nebo Shimon Peres.

Kanaďani s exotikou v krvi

Čtyři tenoři společně tvoří dokonalý celek. Jenže nepřehlédnutelnými osobnostmi jsou i každý zvlášť. Tmavovlasý a tmavooký Victor Micallef, kterému v žilách koluje kanadská, ale i maltská krev, se narodil v Torontu a na klavír začal hrát už ve svých čtyřech letech.

Foto: Aktuálně.cz

Se zpěvem začal jen o něco později, a to rovnou tam, kde se jeho sytý hlas mohl nejlépe rozeznít - v kostele. Na torontské univerzitě pak získal za zpěv bakalářský titul. Šest let žil a zpíval ve Florencii, a to jak v opeře, tak i na koncertech. Díky rolím jako byl Tamino v Mozartově Magické flétně, Macduff nebo Malcolm v Macbetovi či Rodolfo v La Bohémě se prozpíval k publikům po celém světě.

Vysoký a sympatický Clifton Murray, který svůj hlas určitě zdědil po dědečkovi Georgi Murrayovi (famózním irském tenorovi, který se proslavil hlavně v 50. letech) se ke Kanadským tenorům přidal teprve před třemi lety.

Díky svému hlasu se dostal do televizního a filmového průmyslu, objevoval se v seriálech studia Dreamworks, například v epizodách Kauz z Bostonu, ale i ve filmech Noc v muzeu II nebo Damage, zpíval i ve vancouverském gospelovém sboru.

Zpěváci a muzikanti v jednom

Nejmenší, ale zato výrazný Remigio Pereira je původem Portugalec, narodil se totiž rodičům, kteří pocházeli z Azorských ostrovů. Kromě toho, že výborně zpívá, hraje na kytaru, skládá hudbu a píše k ní texty. A k tomu ještě plynně mluví čtyřmi jazyky. Začínal přitom jako kytarista v amatérské kapele, a až když mu bylo třiadvacet, přijali ho na konzervatoř v Quebecu. Od té doby začalo období sbírání cen a stipendií, a to jak za hru na kytaru, tak za zpěv. Kusy, které složil, si zahrály ve filmech hollywoodské produkce.

Foto: Aktuálně.cz

A konečně čtvrtý člen kvarteta blonďák Fraser Walters je bývalým členem ansámblu Chanticleer, se kterým se mu podařilo dosáhnout až na cenu Grammy. Svoji profesionální kariéru započal už jako mladý sólista v opeře ve Vancouveru, Edmontonu nebo Seattlu. Už když mu bylo šestnáct, zahrál si samotného Ježíše v muzikálu Jesus Christ Superstar v australském Brisbane. Stejně jako Victor Micaleff i Walters má na svůj hlas bakalářksý diplom, a to z univerzity v Britské Kolumbii. Stejně tak si v Mozartově Magické flétně zahrál Tamina, a to rovnou na turné po České republice. Na divadelních prknech v Torontu se objevil i jako Haldir v Pánovi prstenů.

Kanadští tenoři zapějí 18. srpna od půl deváté večer v Pivovarské zahradě. Lístky stojí od 550 až do 5940, na stání pak 330 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy