Do psaní jde tělem. Cenu Jiřího Ortena dostal básník Filip Klega

ČTK ČTK
15. 5. 2023 18:20
Vítězem 36. ročníku Ceny Jiřího Ortena, která je určená talentovaným autorům do 30 let, se stal Filip Klega. Porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů zaujal undergroundovou sbírkou poezie Andrstán, svým debutem. Ukázka z ní v autorově podání doprovodila pondělní vyhlašování vítězů v pražském Klementinu.
Filip Klega (na snímku) porotu zaujal undergroundovou básnickou sbírkou Andrstán.
Filip Klega (na snímku) porotu zaujal undergroundovou básnickou sbírkou Andrstán. | Foto: ČTK

Další čtyři tituly z 23 přihlášených zaujaly svými kvalitami natolik, že ačkoli nebyly zahrnuty do trojice nominovaných, jsou zařazeny na takzvaném long listu knih, jež stojí za přečtení. Jedná se o básnickou sbírku Atrina Matuštíka Naše řeč, básnický debut Eleny Pecenové Jako bych očima fotografovala stále ty stejné snímky, sbírku Kostlivec světa / Cyklolineár od Ladislava Zářeckého a prozaický debut scenáristky Sáry Zeithammerové Stehy.

Vítěze vybrala odborná porota, v níž zasedli spisovatel, básník, kulturní organizátor a překladatel Ondřej Buddeus, literární kritik a filozof Petr Fischer, redaktor a básník Jonáš Hájek, básník i literární teoretik Libor Staněk a literární historička a teoretička Alena Šidáková Fialová. Předsedou poroty byl Petr Fischer.

Klega se narodil roku 1992 v Ostravě. Je členem undergroundového uskupení Vítrholc, kde recituje a hraje na baskytaru. Spolupořádá autorská čtení Omlatina. Ve své debutové sbírce Andrstán, kterou vydalo nakladatelství Větrné mlýny, se ukazuje jako přední představitel "nového undergroundu".

"Sen o pokračování undergroundové estetiky dlouho připomínal nostalgickou hru. Brněnské uskupení Vítrholc však vytrvalo a dočkalo se nástupu nové generace, která underground nejen vzývá, ale je nucena ho také nově žít. Filip Klega je předním představitelem tohoto 'nového undergroundu' - nejenže ví, co znamená trapná poezie, ale jejími prostředky dovede umně vytvářet gesta a mikropříběhy typické pro věk prekarizace," uvedla porota.

"Mé texty lavírují mezi cestopisy, trapnou poezií, hláškami a příběhy postaviček - za tímto vším ale stojí neodkladná existence, sociální kritika a jedno velké nic v každém z nás. Když o něm víme, může se stát cokoliv," doplňuje Klega.

"Filipa Klegy si vážím. Jde do psaní tělem. Nebojí se být blbý. A při tom riskantním podnikání si dovede před světem i před sebou ubránit to neméně důležité - odstup. Jeho texty jsou chytlavé, reprezentují typ spotřební poezie, vhodné pro veřejná vystoupení. Nejsou ale jen vtipné, používají vtipnost pro svůj účel," uvedl v laudatiu Jonáš Hájek.

Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Petra Hůlová nebo Anna Cima. České literární centrum vítězi zprostředkuje tvůrčí pobyt. Cena je spojena s prémií pro vítěze ve výši 50 tisíc korun, od roku 2020 jsou sumou 10 tisíc korun odměněni i oba další nominovaní.

 

Právě se děje

Další zprávy