Bratři si přicházejí pro Vendetu

Richard Klíčník
21. 3. 2006 10:30
Praha - Matrixu odzvonilo, 13. února měl v Berlíně světovou premiéru film V jako Vendeta.
Pod maskou se skrývá  Hugo Weaving
Pod maskou se skrývá Hugo Weaving | Foto: Warner Bros

Nový film bratří Wachovských je nicméně jedním z těch, ke kterým jsou fanoušci skeptičtí a suše si říkají: "No, uvidíme."

Jak převést komiks

Není se čemu divit, vždyť zatím poslední snímek podle komiksu Alana Moora skončil přes účast legendárního Seana Conneryho naprostým fiaskem. Autor se po něm nechal slyšet, že nechce být už nikdy s žádným filmem podle svého komiksu spojován - a platí to i u Vendety.

Z původního komiksu
Z původního komiksu | Foto: Aktuálně.cz

Štěstí snad je, že naopak kreslíř příběhu David Lloyd je filmem nadšen a bratrům, kteří se tentokráte postavili "pouze" do role scenáristů a výkonných producentů, nabídl ve všem pomocnou ruku.

Dokonce se nechal slyšet, že půjde o "nejvěrnější" převedení komiksu do filmu. To, doufejme, nebude tak zcela pravda: V jako Vendeta patří k prvním velkým Moorovým dílům a právě film by mohl uhladit některé nerovnosti příběhu.

Stále aktuální?

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Recenze předlohy:

 

Lloyd měl ale spíše na mysli stránku vizuální, která se má od původní verze lišit pouze v užití modernějších technologií, které si autoři komiksu v době jeho psaní neuměli představit. Příběh je zasazen do let 1997 a 1998; Moore jej psal v letech 1982-1985.

Pro dobro věci hovoří i předchozí práce Wachovských. I jejich Matrix byl dystopický příběh o budoucnosti lidstva ujařmeného pod vládou strojů - stejně jako V jako Vendeta je film z "nějaké jiné" Británie, která po atomové válce upadla po vlně anarchie pod vládu fašistů. Země je jednotná pod orwellovským okem Velkého bratra, který monitoruje veškeré dění.

Z původního komiksu
Z původního komiksu | Foto: Aktuálně.cz

A v tento okamžik se objevuje tajemný V. Muž, o kterém nikdo nic neví; dokonce nikdo netuší, co by mohlo znamenat tajemné "V", kterým se podepisuje. Možná je to narážka na 5. listopad 1605 - kdy se anarchista a revolucionář Guy Fawkes pokusil vyhodit do vzduchu londýnský parlament.

Jeho podobu V totiž má. Jedna z myšlenek, která před více než dvaceti lety provázela vznik komiksu,  totiž zněla: Sakra, neměli bysme Fawkese spíše oslavovat než hanět?

Co nebo kdo je V?

V může značit také Vendetu; ale je to i číslo cely, ve které byl před lety zavřen onen tajemný V, který přežil pokusy s drogami. Možností a kombinací, kdo je V, je opravdu mnoho. Jedno je jisté. Podobně jako Neo znamená hrozbu pro stávající režim a naději na budoucnost Británie. A podobně jako Neo také V změní svět.

Právě tenhle motiv zatím fanoušci kritizují - proměna Britů ve filmu prý vypadá poněkud kostrbatě. V komiksu každopádně změna nenastala, jsou pro ni jen připraveny podmínky...

Roli hlavní postavy nakonec dostal Hugo Weaving. Vystřídal původně obsazeného Jamese Purefoye, který se nepohodl se štábem. Vzhledem k tomu, že V za celý film nesundá masku, to však není zase tak podstatné.

Portmanová prý dospěla

Natalie Portmanová
Natalie Portmanová | Foto: Warner Bros

Zajímavější je hlavní ženská hrdinka Evi, kterou hraje Natalie Portmanová, jež se chtě nechtě stává ve filmu žákyní a nástupkyní V. Postupně začíná chápat důležitost a sílu symbolu, který jeho postava představuje.

Jestliže V je nadosobní ztvárnění ideálu, Portmanová je postava z masa a kostí. Na ní bude stát celý příběh a jeho podání divákům. Podle prvních dostupných kritik roli, kvůli níž si nechala oholit hlavu, zvládla dobře a ve filmu herecky "dospěla".

Z původního komiksu
Z původního komiksu | Foto: Aktuálně.cz

Světová premiéra filmu V jako Vendeta měla být stylově už 5. listopadu, ale tým si nechal delší čas na postprodukci. I to je snad dobré znamení, pokud se tedy ve studiích nevěnovali jen dotváření matrixovských efektů.

Na fantasy a sci-fi se dnes chodí, a tak film provází velký reklamní humbuk, jenž připravuje diváky na další "velkou událost" filmového plátna. Jenže ruku na srdce: Byl druhý a třetí díl Matrixu opravdu takovou bombou, jak prohlašovala reklamní masírka?

Čeští diváci to mohou na vlastní oči posoudit od 20. dubna. Ti zámořští jsou zatím - zdá se - spokojení: film o svém zahajovacím víkendu obsadil vrchol žebříčku severomaerických tržeb.

Oficiální webové stránky filmu včetně trailerů ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy