Bono znova páchá dobro. Kvůli Guantánamu

kul
8. 11. 2006 12:30
Brisbane - Když se někde objeví Bono, nepůjde jen o hudbu. Potvrdil to i na první australské zastávce turné U2.
Foto: Reuters

Na koncertu v Brisbane se uprostřed písně Sunday Bloody Sunday odmlčel a diváky upozornil na případ Davida Hickse, jednatřicetiletého muže stíhaného za údajnou spolupráci s Talibanem.

Hicks je obviněný z pokusu o vraždu, spiknutí a napomáhání nepříteli a pět let je bez soudu vězněn na americké základně na Kubě. Jediný vězněný Australan na Guantánamu všechno popírá.

Bono tak oživil někdejší spolupráci s Amnesty International, která sleduje i vězně na Guantánamu. "Chceme, aby byl David Hicks poslán zpátky do Austrálie a postaven před spravedlivý soud," prohlásil zpěvák před padesátitisícovým publikem.

Bono bojuje i na jiných frontách: už dlouho se angažuje za smazání dluhů zemím třetího světa a je iniciátorem projektu RED. Partnerské firmy jako Apple, Motorola, American Express, Gap nebo Armani teď uvádějí na trh speciální červené edice svých výrobků a část zisku z jejich prodeje míří na pomoc nemocným AIDS, tuberkulózou a malárii v Africe. Například z prodeje každého iPod nano RED za 249 dolarů jde deset na tyto humanitární účely.

Časopis Forbes Bona loni společně s manžely Gatesovými jmenoval osobností roku, jméno zpěváka U2 se často skloňuje v souvislosti s Nobelovou cenou za mír.

 

Právě se děje

Další zprávy