Bohatí milovníci van Gogha mají šanci

RiK, ČTK
2. 2. 2006 12:30
New York - Mistrovské dílo Vincenta van Gogha bude začátkem května na prodej v New Yorku.

Obraz namaloval podle skici svého přítele malíře Paula Gauguina. Aukční síň Christie's předpokládá, že obraz Arlesiánka, paní Ginouxová by se měl prodat nejméně za 40 milionů dolarů.

Van Gogh obraz namaloval v únoru 1890 pět měsíců před svou sebevraždou. Zachycuje majitelku kavárny v jihofrancouzském Arles, kam spolu Gauguin a van Gogh chodili.

Plátno bude hlavním lákadlem aukce impresionistického a moderního umění 2. května v New Yorku, uvedl viceprezident dražební síně Christie's Guy Bennett. Podle něj by portrét mohl být prodán za 40 až 60 milionů dolarů.

V roce 1990 byl prodán van Goghův Portrét doktora Gacheta za rekordní částku 82,5 milionu dolarů. Až v roce 2004 byl překonán obrazem Pabla Picassa Chlapec s dýmkou, který se v síni Sotheby's vydražil za 104 milionů dolarů.

Skici z Arles

Van Gogh i Gauguin kreslili v listopadu 1888 skici Marie Ginouxové, která vlastnila kavárnu Café de la Gare v Arles. Van Gogh namaloval portrét po návratu do Arles z psychiatrické léčebny v Saint Rémy.

Pět týdnů před smrtí napsal van Gogh v dopise Gauguinovi, že má "nesmírné" potěšení z toho, že se mu líbí portrét, "který byl založen striktně na tvé kresbě". Obraz je jedním z pěti na stejné téma a je považován za nejdůležitější. Koupil jej v roce 1929 americký lékař Harry Bakwin a do prodeje ho dává jeho rodina.

Van Gogh se v něm vzdálil svému obvyklému stylu a přiblížil se v něm právě Gauguinovým obrazům. Van Gogh jej v dopise Gauguinovi označil za "syntézu Arlesiánek... je to dílo patřící tobě i mně a shrnuje měsíce, které jsme spolu strávili".

Jeden obraz ze série byl zničen, další tři jsou v muzeích - jeden je v pařížském muzeu d'Orsay a další v Metropolitním muzeu v New Yorku.

Další informace o van Goghovi naleznete  ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy