Bilbo Pytlík to v Kanadě nezvládl

Reuters, kul
29. 6. 2006 12:00
Toronto - V září definitivně spadne opona za kanadským muzikálem Pán prstenů. Jen pět měsíců od premiéry.

"Děláme úspěšnou produkci, ale nemáme vyprodáno," říká producent Kevin Wallace, "a to při takovém podniku být musí."

Čtyři roky příprav muzikálu podle knihy J. R. R. Tolkiena stály 25 milionů dolarů a daly vzniknout nejdražší divadelní produkcí současnosti. Inscenátoři chtěli zachovat magii příběhu, a proto se velmi soustředili na technické jevištní zázraky. "Muzikál spíš připomíná uměleckoprůmyslovou výstavu," napsal k tomu Ben Brantley v New York Times.

Foto: Toronto Star

Ani ostatní kritici nevzali Pána prstenů na milost: v jeho souvislosti padala slova jako "vyumělkované", "kýčovité", "zmatené".

Pětapadesát herců se oblékalo do pěti set kostýmů a své často akrobatické kousky předvádělo na čtyřicetitunové scéně se sedmnácti zdvižemi.

Infobox
Autor fotografie: Toronto Star

Producenti ale stále věří ve zisk, a tak se z Kanady stěhují do Británie. Přepracovaná a zkrácená verze muzikálu bude mít premiéru 9. května 2007 v londýnském divadle Royal Drury Lane a o rok později i v Německu. Společně s inscenací se do Evropy budou stěhovat i někteří herci originální produkce.

Producent David Mirvish dodal: "Myslím, že jsme byli svědky historického okamžiku bez ohledu na to, co se stalo. Riskovali jsme a dokázali, že jsme schopní udělat nadnárodní show."

 

Právě se děje

Další zprávy