Foto: Bílá Voda od Tučkové poprvé na jevišti. Do konce měsíce je vyprodáno

Foto: Bílá Voda od Tučkové poprvé na jevišti. Do konce měsíce je vyprodáno
Brněnští divadelníci mají primát. Včetně generálních zkoušek uvedou Bílou Vodu, kterou režíruje Dodo Gombár, v únoru desetkrát. Všechna představení už jsou vyprodaná. Na snímku je Markéta Sedláčková v roli Evaristy.
Bílou Vodu psala Tučková deset let. Na téměř 700 stranách rozvíjí příběh řádové sestry Evaristy a zachycuje perzekuci ženských řádů za komunistické totality. Utrpení řeholnic podle spisovatelky i po roce 1989 zůstávalo trochu mimo zorné pole širší veřejnosti. Na snímku jsou Nikol Wetterová, Eliška Horňáková, Radka Coufalová, v pozadí Zuzana Holbeinová, Markéta Sedláčková a Lenka Bartolšicová.
"Jsou to pokorné ženy, odhodlané snášet utrpení, i v podobě bezpráví a šikany, a ony si nestěžovaly - takže se na ně zapomínalo," říká Tučková. V knize se zabývá také historií podzemní církve a kněžským svěcením žen. Na snímku jsou Jan Valeš jako Havraj, Viktor Skála coby Leopold Plojhar a Jan Mazák v roli Aloise Staubera.
Dramaturg brněnské inscenace Miroslav Ondra zdůrazňuje, že ani kniha, ani adaptace nemá být historickou rekonstrukcí či dokumentem doby. Režisér Dodo Gombár oceňuje Tučkovou jako mistrovskou vypravěčku. Knihu sám dramatizoval. Gombár už dříve zpracoval její předešlou prózu Žítkovské bohyně.
Foto: Tino Kratochvil
ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 2. 2024 12:31
Osudy řeholnic v 50. letech minulého století a postavení žen v církvi i společnosti patří k tématům inscenace Bílá Voda, jejíž premiéru tuto sobotu 10. února uvede Městské divadlo Brno. Vznikla na motivy stejnojmenného bestsellerového románu Kateřiny Tučkové. Jen v únoru bude na programu desetkrát. Všechna představení už jsou vyprodaná. Ve čtvrtek pořadatelé zveřejnili první fotografie ze zkoušek.
 

Právě se děje

Další zprávy