Banksy se možná jmenuje Robbie, zveřejnila v podcastu BBC

ČTK ČTK
21. 11. 2023 19:55
Banksy se možná jmenuje Robbie, zveřejnila v podcastu BBC

Britská veřejnoprávní vysílací společnost BBC našla starý rozhovor s Banksym, který nikdy neodvysílala celý a jenž možná odhaluje křestní jméno záhadného streetartového umělce. V tomto interview z roku 2003 říká, že se jmenuje Robbie.

Novinář BBC se tehdy tvůrce graffiti zeptal, zda se jmenuje Robert Banks, na což umělec odpověděl "Jmenuji se Robbie". Celé interview lze slyšet v podcastu The Banksy Story.

Jedná se o jeden z mála rozhovorů, které světově proslulý výtvarník z anglického Bristolu poskytl tamnímu rozhlasu. Banksymu, jenž proslul politicky angažovanými nástěnnými obrazy vytvářenými potají ve veřejném prostoru na různých místech světa, se od počátku kariéry daří tajit skutečnou identitu. Jeho díla se prodávají za desítky milionů eur.

Deník Daily Mail v roce 2008 napsal, že Banksymu je 34 let a jmenuje se Robin Gunningham, což umělec odmítl. Nyní by jeho totožnost mohla prozradit žaloba ze strany firmy Guess. Ta tvrdí, že ji Banksy "vážně poškodil" pověst loňským příspěvkem na Instagramu. V něm umělec napsal, že když Guess bez jeho svolení využívá Banksyho dílo, mohou lidé klidně přijít do pobočky Guessu na londýnské Regent Street a zdarma si odtamtud odnést nějaké oblečení.

 

Právě se děje

Další zprávy