Autor Da Vinciho kódu: Nejsem plagiátor

BBC, ČTK
13. 3. 2006 21:00
Londýn - Dan Brown odmítá obvinění, že námět pro svůj bestseller ukradl. Toto nařčení ve své první výpovědi před soudem označil za "naprosto bizarní".
Dan Brown, autor Da Vinciho kódu, přichází k soudu
Dan Brown, autor Da Vinciho kódu, přichází k soudu | Foto: Reuters

"Jsem šokován jejich reakcí. A navíc tomu vůbec nerozumím," prohlásil v pondělí Brown, jenž čelí před londýnským nejvyšším soudem žalobě historiků Richarda Leigha a Michaela Baigenta, autorů knihy Svatá krev a svatý grál.

Podle Browna jsou Leigh a Baigent pouze dva z řady těch, kteří psali o teorii, že Ježíš Kristus nezemřel, ale oženil se s Máří Magdalénou, měli dítě a jejich potomci dodnes žijí - což je i podstata Brownovy detektivky Da Vinciho kód (česky vyšla dvakrát, nejprve pod názvem Šifra mistra Leonarda).

"Jasně v knize připomínám, že byli jedni z těch, kdo o té teorii psali. Ale je jednoduše nepravda, že jsem se protiprávně zmocnil jejich práce a zneužil ji," dodal bestsellerista ve výpovědi o 69 stránkách.

Brown také uvedl, že společně se svou ženou Blythe - která prý byla příběhem Máří Magdalény unešena -  provedli mnoho výzkumů a rešerší. Bylo by tak velice těžké přesně identifikovat všechny zdroje, které při přípravě Da Vinciho kódu využili.

"Při svém pátrání jsme potkali historiky a další akademiky. Když jsme zkoumali historické základy, na nichž je román postaven, vedly naše cesty z Vatikánu a Francie do Anglie i Skotska," popsal Brown.

Původně prý pochyboval, zda teorii, že Ježíšův rod přežívá, použít - neboť se bál, že by čtenářům mohla připadat až příliš neskutečná. Ale jeho žena ho přesvědčila.

Před londýnským soudem trval Brown na tom, že o téhle teorii četl v mnoha zdrojích ještě před tím, než se dostal ke svazku Leigha a Baigenta Svatá krev a svatý grál a než měla jeho kniha poměrně přesné obrysy.

Když vyhraje obžaloba, může to prý zpozdit premiéru filmové adaptace Da Vinciho kódu
Když vyhraje obžaloba, může to prý zpozdit premiéru filmové adaptace Da Vinciho kódu | Foto: www.imdb.com

Brown předal soudu mezi jiným 39 knih a více než 300 dokumentů, z nichž při psaní knihy vycházel. Pod křížovým výslechem advokáta žaloby však nebyl schopen podle agentur podat přesnou chronologii příprav knihy.

Namísto toho nabídl sofistikovanější obhajobu. Brown vyrůstal a studoval na Akademii Phillips Exeter v New Hampshire - a v téhle souvislosti prohlásil, že tato škola je známá přísnými etickými akademickými pravidly; především právě s ohledem na plagiátorství.

Historik Michael Baigent ve své dřívější výpovědi u soudu uvedl, že Brown ukradl "celou architekturu" jejich knihy. Henry Lincoln, třetí autor knihy Svatá krev a svatý grál, se soudního líčení neúčastní kvůli zdravotním problémům.

 

Právě se děje

Další zprávy