Da Vinciho kód má zatím u soudu navrch

ČTK, kul
7. 3. 2006 22:20
Londýn - Soud o autorských právech k námětu pro knihu Dana Browna Da Vinciho kód nedopadá zatím pro žalobce dobře.
Dan Brown přichází k soudu
Dan Brown přichází k soudu | Foto: Reuters

Browna žalují Michael Baigent a Richard Leigh, autoři knihy Svatá krev a svatý grál. Jeden ze žalobců, kteří tvrdí, že Brown vykradl jejich knihu, však musel v úterý při křížovém výslechu přiznat, že si v nedávném rozhovoru pro noviny vymýšlel.

Soudní líčení začalo minulý týden, ale soudce si po dvou dnech vzal čas na to, aby si mohl knihy prostudovat. V úterý řízení pokračovalo výslechy a první šel na řadu Michael Baigent.

Ten v nedávném rozhovoru uvedl, že 15 bodů klíčových pro Brownovu knihu bylo převzato z jejich publikace. Podle obhájce Random House ale sedm z nich v Brownově detektivce vůbec není - a Baigent to po značném váhání připustil.

Foto: www.imdb.com

Brown se ve své knize o Baigentově a Leighově publikaci zmiňuje, ale podle obhajoby ji v době, kdy napsal synopsi své detektivky, ještě nečetl. Pro verdikt  může právě toto pořadí být rozhodující.

Brown se stal diky své knize nejbohatším spisovatelem světa. V Česku kniha vyšla neprve jako Šifra mistra Leonarda, poté u jiného nakladatele jako Da Vinciho kód. Díky Da Vinciho kódu se ovšem zvýšil zájem i o Baigentovu a Leighovu knihu z roku 1982, která se nyní dočkala reedice; takže to vypadá, že v žádném případě na soudu neprodělají.

 

Právě se děje

Další zprávy