Alice v říši zombie bojuje proti hnilobným predátorům

Michal Šobr
20. 9. 2011 13:41
23.9. - Na DVD vychází třetí díl série Resident Evil
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Ve třetím kousku téhle zombie série je každému, komu ještě nebyl vysán mozek (a že jich  není mnoho) jasné, že Země spěje ke svému hnusnému zániku. Hlavouni a úchylní vědci z Umbrella Corp. čekají v podzemních krytech jako krysy (kterými jsou), zda jejich agresivní T-virus, jenž mění lidi v zombie, kteří se mohou utlouct po člověčině, neztratí sílu. A jejich satelity slídí po osamělé bojovnici Alici, kterou se ústřední hajzl dr. Isaacs snaží naklonovat, pročež nutně potřebují její teplou krev.

V „jedničce" oblíbeného úchyla Andersona se peklo podařilo izolovat v podzemních laboratořích, v apokalyptické „dvojce" druholigového klipaře Witta se boj přenesl do ulic Racoon City a zdravá člověčina začínala docházet. A podtitulek „trojky" (Zánik) napovídá, že je vymalováno, neboť vražedný virus učinil z celého světa poušť, kde o neinfikovanou lidskou flákotu (téměř) nezavadíš.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Alice proti nim stála od začátku a všemi způsoby (jak je v počítačových hrách zvykem) je kosila. Takže když se v úvodu tohoto sequelu znovu probudí nahatá v koupelně, je jasné, že to  nebude jiné ani tentokrát. Jediná šance jak přežít, aby vás hnilobní predátoři nerozporcovali, je být neustále v pohybu. Zastavit se znamená smrt! A tak žene svoji motorku vyprahlou pouští (stylem, který nepřipomíná Bezstarostnou jízdu, ale daleko spíše Šíleného Maxe) a řítí se ve stopách konvoje uhánějícího s těmi, kteří dosud přežili.

Musí je chránit před nenažranými nemrtvými i zmutovanými „hitchockovskými" ptáky, provést je řežbou v písečném „ghost townu" Las Vegas, a zasít v nich naději, že by se mohli (pakliže je nesežerou) znovu sejít na Aljašce.

Filmařsky znamenala „trojka" ve své době vrchol série, a to částečně díky scénáři Paula W.S. Andersona, který ví, jak k takové sci-fi hororové nakládačce napsat návod. Ale rozhodující zásluhu je nutné přičíst bytostnému „béčkaři", režiséru Russelu Mulcahymu (který kdysi zabodoval s Highlanderem a temné tóny, které se tu šikly, natrénoval ve Vraždách podle Jidáše).

Pouštní postapokalyptické aranžmá téhle látce sluší, Mulcahy respektuje její pravidla, zvládá akci a dokáže své postavy nechat bojovat i umírat. Pro ty, co mají tenhle šálek kávy rádi, spáchal slušnou zábavu, do níž dodal potřebné ingredience žánru a Millu Jovovichovou s brilantní rukodělnou prací s nepálskými noži. Nemrtvých přibývá, klasická člověčina začíná být úzký profil a ta, co se pohybuje pouští, je sice k sežrání, ale rozhodně není snadno k mání.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy