Solidarita z Česka. Zaznívají hlasy na podporu odvolané šéfky slovenské galerie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 8. 2024 21:34
Zástupci českých kulturních institucí vyjadřují podporu Alexandře Kusé, kterou z funkce generální ředitelky Slovenské národní galerie tuto středu odvolala tamní ministryně kultury. Jejího odchodu lituje například šéfka pražské Národní galerie, Kusou chválí i ministr kultury Martin Baxa z ODS.
Odvolání šéfové Slovenského národního divadla Matej Drlička a Slovenské národní galerie Alexandra Kusá.
Odvolání šéfové Slovenského národního divadla Matej Drlička a Slovenské národní galerie Alexandra Kusá. | Foto: Jozef Jakubčo / SME / Profimedia.cz

Šéfku Slovenské národní galerie, která byla ve funkci od roku 2010, zprostila funkce tamní ministryně kultury Martina Šimkovičová jmenovaná za Slovenskou národní stranu. Jako důvod uvedla údajná manažerská pochybení.

Kusá krok ministerstva, které o den dříve odvolalo také šéfa Slovenského národního divadla Mateje Drličku, označuje za výsledek vzájemné nekompatibility. Petici za odstoupení ministryně už na Slovensku podepsalo 189 tisíc lidí. Oba odvolané šéfy podpořila bývalá prezidentka Zuzana Čaputová.

Podpůrné hlasy nyní přicházejí z Česka. Například podle Rady galerií České republiky, což je profesní sdružení sbírkotvorných institucí, odvolání Alexandry Kusé zpochybňuje principy demokratického rozvoje společnosti a významně ohrožuje svobodný rozvoj instituce.

"Alexandra Kusá se zásadní měrou zasloužila nejen o dobudování institucionálního zázemí galerie, ale zejména svou odborností a manažerskými schopnostmi vytvořila fungující a mezinárodně respektovanou instituci, která se v mnohých aspektech stala lídrem a inovátorem muzejního provozu," napsala rada ve čtvrtek odpoledne. Vyjádření podepsal její předseda Jiří Jůza. Prohlášení zveřejnil také jménem Galerie výtvarného umění v Ostravě, kterou vede.

Velké znepokojení nad odvoláním Kusé vyjádřila pražská Národní galerie. "Nezávislost kultury a svobodu uměleckého vyjádření považujeme za jedny ze základních pilířů demokracie. Odvolání ředitelky Slovenské národní galerie Alexandry Kusé a ředitele Slovenského národního divadla v tak krátké době se jeví jako nejasné a překvapivé - vzhledem k tomu, jak špičkovou odváděla paní Kusá práci, ať se to týkalo rekonstrukce, nových programových plánů galerie nebo infrastruktury, jež měly pod jejím vedením evropskou úroveň," uvedla mluvčí galerie. Její ředitelka Alicja Knastová pocítila nad odvoláním své slovenské kolegyně "hluboký zármutek".

Ministr kultury Martin Baxa z ODS na sociální síti X napsal, že si spolupráce s Kusou váží a nynější podobu Slovenské národní galerie obdivuje. "Držím jí palce v čemkoli, čemu se v budoucnu bude věnovat. Jsou za ní výrazné výsledky," napsal ministr, který Kusou poznal mimo jiné při přípravě rekonstrukce společného českého a slovenského pavilonu na Benátském bienále. Právě tuto prezentaci slovenská strana kritizuje ve zprávě o odvolání Kusé.

Rektorka Akademie výtvarných umění v Praze Maria Topolčanská považuje politiku slovenské ministryně kultury za nebezpečný projev autokracie současné tamní vlády. Odvolání Kusé je podle ní jen dalším z útoků na liberální demokratické instituce státu.

Alexandru Kusou dále podpořil Marek Pokorný, ředitel ostravské galerie Plato. Podle něj odvolaná šéfka dovedla Slovenskou národní galerii k institucionální zralosti a "jako odbornice i jako kulturní manažerka a lídr nemá v česko-slovenském kontextu konkurenci".

Kurátorka Galerie kritiků Vlasta Čiháková-Noshiro vnímá odvolání jako logický krok a vyústění dosavadní situace na Slovensku.

Server Dafilms.cz na týden zdarma zpřístupnil loňský dokumentární film Pozor, padá SNG, který Jana Durajová a Lena Kušnieriková natočily o rekonstrukci Slovenské národní galerie.

Vedením Slovenské národní galerie tamní ministryně kultury pověřila Antona Bittnera, který je podle ní krizovým manažerem.

Video: Trailer z dokumentárního filmu Pozor, padá SNG

Film Pozor, padá SNG o rekonstrukci Slovenské národní galerie lze vidět na webu Dafilms.cz | Video: Film Expanded
 

Právě se děje

Další zprávy