Nepoživatelný horor. Italové sestavili seznam "hrůzných přísad" na pizzu

ČTK ČTK
24. 12. 2023 15:48
Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a pizzu s ananasem, která je oblíbená zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Podle italského svazu zemědělců a výrobců potravin Coldiretti ale existují v zahraničí ještě odpornější přísady na pizzu, které se tento svaz rozhodl představit ve své galerii hrůz.
Pizzu s ananasem považují Italové za skutečnou svatokrádež.
Pizzu s ananasem považují Italové za skutečnou svatokrádež. | Foto: Shutterstock

Seznam hororových přísad zahrnuje klokaní a krokodýlí maso používané v Austrálii, zebří maso a banán z Jihoafrické republiky nebo pikantní přísady zastoupené kuřecím masem tandoori namočeným v jogurtu, které nabízejí v Indii. Ve Vietnamu a Thajsku je možné si dát pizzu s cvrčky a konopím. Za nejodpornější však italský svaz označil pizzu z Hongkongu, která je ozdobená hadím masem.

Kritice se nevyhnuly ani evropské země. Portugalci se podle sdružení neštítí dělat pizzu s treskou a vařenými vejci. Ve Švédsku dávají k základním ingrediencím cokoliv navíc - krůtí maso a med, konzervované ovoce a čokoládu, masové kuličky a dokonce i zelí. Nizozemci si oblíbili křížence pizzy a kebabu. Svaz upozornil i na to, že některé země se snaží pizzu ozvláštnit kečupem a čedarem.

Průzkum provedený svazem Coldiretti a společností Ipsos ukázal, že čtvrtina Italů si nedovolí jíst pizzu mimo Itálii. Více než třetina z nich tvrdí, že jsou z těchto exotických ingrediencí zděšeni a považují je za nepoživatelné.

V roce 2017 se Itálii podařilo dosáhnout toho, že umění neapolských pizzařů uznala organizace UNESCO za nehmotné kulturní dědictví. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, která je u moci od loňského října, se silně zasazuje o ochranu domácí produkce potravin. Ministerstvo zemědělství bylo přejmenováno na ministerstvo zemědělství, potravinové soběstačnosti a lesnictví, a vláda mimo jiné vede kampaň proti laboratorně pěstovanému masu nebo mouce z hmyzu. Podle svazu Coldiretti činí celosvětová hodnota trhu s napodobeninami italských potravin 120 miliard eur (2,9 bilionu Kč).

Video: "Nejhnusnější" jídlo mě děsí dodnes. Ve škole jsem byl podvyživený, říká šéfkuchař Punčochář (28. 7. 2023)

Punčochář: "Nejhnusnější" jídlo mě děsí dodnes. Ve škole jsem byl podvyživený | Video: Jakub Zuzánek, Blahoslav Baťa, Martin Krepindl
 

Právě se děje

Další zprávy