Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Farma Bezdínek: Největší produkční skleník pro celoroční pěstování rajčat v Česku

komerční článek
18. 11. 2024 11:00
Farma Bezdínek se pyšní tím, že jako první skleníková farma v Česku získala certifikaci pro pěstování rajčat bez reziduí pesticidů.
Foto: Regionální potravina

Na Karvinsku na ploše 15 hektarů se zde pěstují rajčata v kokosovém substrátu, zavlažovaná dešťovou vodou. O udržitelném hospodaření i o plánech do budoucna mluví agronom Lukáš Buba a Monika Zábojníková, která je na farmě zodpovědná za marketing a oblast PR.

Foto: Regionální potravina

Farma Bezdínek je první skleníkovou farmou v Česku s certifikací pro pěstování bez reziduí pesticidů. To znamená, že rajčata zde rostou v souladu s přírodou - o jejich opylování se starají čmeláci a před škůdci je chrání armáda "hodných" brouků. "Když se objeví škůdci, farmáři pomocí mikrokamer a lepových desek sledují jejich počet a včas zasáhnou," popisuje agronom Lukáš Buba, který má na starost péči o skleníky, a s nadšením dodává, že udržitelnost je jedním z pilířů farmy.

Foto: Regionální potravina

Rajčata na farmě dozrávají v ideálních podmínkách. Rostou na kokosovém substrátu, který po využití zpracovávají místní zahrádkáři. "Chytáme dešťovou vodu ze střech a energetickou náročnost jsme vyřešili vlastním energocentrem. Využíváme také odpadní CO2, který po přečištění nevypouštíme do atmosféry, ale vháníme ho zpět do skleníku, kde podporuje fotosyntézu," vysvětluje Lukáš Buba, jak farma funguje. Odpadní plyn, který by jinde škodil, tady naopak pomáhá - rostliny ho totiž potřebují stejně, jako lidé potřebují vodu.

Video: Regionální potravina

Tento pečlivý přístup k pěstování se odráží na kvalitě rajčátek. Jedna z jejich odrůd, rajčata cherry podlouhlá - Hranáček červený, dokonce získala prestižní ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje roku 2024 a pyšní se i oceněním národní značky kvality KLASA. "Je to pro nás potvrzení, že naše práce dává smysl. Je to uznání i pro všechny zaměstnance, kteří zde odvádějí skvělou práci," říká o ocenění Monika Zábojníková a doplňuje: "Je to i konkurenční výhoda. Jedná se o český produkt, který má rychlou a krátkou cestu z farmy přímo do regálů obchodů, takže si můžete být jistí, že rajčata uzrála u nás, a ne cestou přes půl kontinentu."

Foto: Regionální potravina

I přes použití nejmodernějších technologií a vědeckých metod je na farmě Bezdínek klíčová ruční práce. "Rajčata sbíráme ručně, kuličku po kuličce, a to dvakrát týdně," popisuje Monika nároky na práci zhruba 140 zaměstnanců.

Rajčata s logem "0% reziduí pesticidů" splňují stejná kritéria jako bio produkty nebo baby-food a jsou dostupná ve velkých řetězcích i ve firemní prodejně v Dolní Lutyni, kde je možné navštívit i ukázkový skleník. Letos farma spustila projekt PŮL TALÍŘE, který zdůrazňuje význam vyvážené stravy - každý talíř by měl být z poloviny naplněn zeleninou či ovocem ideálně v poměru 2 : 1.

Foto: Regionální potravina

To nejlepší ze sousedství!

Výběrem potravin s logy kvality, jako je Regionální potravina, získáte prvotřídní produkty a podpoříte české výrobce. Lokální potraviny jsou čerstvé, chutné a za každou z nich stojí osobní příběh. Vyhledávejte je na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobce. Podpoříte tak kvalitu, tradici a místní ekonomiku. Své výrobce i jejich příběhy najdete na regionalnipotravina.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy