Promyšlená hra se světlem a barvami. Interiérem roku je dům v Kutné Hoře

Promyšlená hra se světlem a barvami. Interiérem roku je dům v Kutné Hoře
Z ulice vedou dovnitř domu tři schody a zelené dveře.
Na hernu plynule navazuje koupelna a prosvětlená místnost se stolem, knihovnou a výhledem do dvora.
Pastelové barvy zase vytváří hřejivou atmosféru.
... nebo luxferové stěny.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková, Hospodářské noviny
Aktualizováno 14. 5. 2024 20:05
Není v něm jen jedna místnost vhodná na obálku časopisů, rekonstrukce domu v Kutné Hoře je do detailu promyšlená a její jedinečnost spočívá v celém konceptu. Tak zněla slova mezinárodní poroty, která v úterý večer vyhlásila výsledky soutěže Interiér roku. Na domu v Kutné Hoře od studia Byró architekti ocenila i práci se světlem a barvami.

Dům s proškrabávanou omítkou a zelenými okny stojí v památkové zóně nedaleko centra Kutné Hory. Z řadové zástavby vyniká svou sněhobílou barvou, jinak ale svědomitě kopíruje výšku i architekturu okolních domů. Když ho majitelé v roce 2020 koupili, byl znehodnocený úpravami ze 70. let minulého století, díky silným zdím a pevným základům z konce 19. století měl ale potenciál na důstojnou proměnu, k níž majitelům dopomohlo studio Byró architekti.

"V momentě, kdy nás investoři oslovili ke kompletní renovaci, pozbýval dům de facto jakékoliv autenticity i charakteru a naším úkolem bylo mu je navrátit. Snažili jsme se v základech znovuobjevit paměť a původní vrstvy domu, kterých nebylo mnoho, a prolnout je s vrstvami novými tak, aby vzájemně tvořily celek," říkají autoři návrhu Jan Holub a Tomáš Hanus, kteří na rekonstrukci v Kutné Hoře strávili skoro dva roky.

Proměna se původně měla týkat jen interiéru, nakonec rodina svolila zvelebit i fasádu.
Proměna se původně měla týkat jen interiéru, nakonec rodina svolila zvelebit i fasádu. | Foto: Aktuálně.cz/Alex Shoots Buldings

Mnohovrstevnatost materiálů, lehkost a barevnost

Štěpán na Kutnohorsku vyrábí mošty, Tereza učí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V přírodě se jim sice žilo krásně, neustálé dojíždění do města kvůli škole a volnočasovým aktivitám jejich tří dětí ale bylo dlouhodobě vyčerpávající. Když je pandemie koronaviru v roce 2020 donutila na čas zpomalit, začali proto přemýšlet o životní změně. "Dům nedaleko centra se nám zalíbil oběma, ale koupi inicioval spíš Štěpán. Já už jsem nechtěla nic rekonstruovat. Byl to náš třetí dům, a tak jsem věděla, kolik na tom bude práce. Lákala mě ale vidina toho, že když se přestěhujeme do města, děti budou samostatnější," říká paní domu.

Tereza původně dala na doporučení svých známých a oslovila k rekonstrukci jiného mladého architekta. Majitelům ale nevyhovovalo, že odmítl pracovat na celkové podobě domu. "V podstatě nám udělal jen skicu dispozic, tedy kde a co bude. Dál už ta vzájemná spolupráce drhla. Chtěla jsem, aby byl dům výtvarně sjednocený, a tak jsem se začala porozhlížet po jiných architektech, až jsem narazila na rekonstrukci domu v Mladé Boleslavi od studia Byró. Zaujala mě a druhý den jsem se klukům ozvala," popisuje maminka tří dětí začátek spolupráce s Janem Holubem a Tomášem Hanusem.

Dřevo, pastelové barvy a krb vytváří v interiéru hřejivou atmosféru.
Dřevo, pastelové barvy a krb vytváří v interiéru hřejivou atmosféru. | Foto: Aktuálně.cz/Alex Shoots Buldings

Architekti si s majiteli od začátku rozuměli. O podobě nového bydlení měli poměrně jasnou představu. "Před samotným návrhem většinou po klientech chceme, aby nám poslali mood board (koláž obrázků - pozn. red.) nebo reference, které nám přiblíží jejich představu. V případě Štěpána a Terezy jsme byli příjemně překvapení tím, jakou ty návrhy měly kvalitu," vysvětlují architekti. Díky jasnému a srozumitelnému zadání se autorům rekonstrukce lépe naplňovalo přání investorů. "Kdybychom to zadání měli více konkretizovat, nosnými pilíři byla barevnost, mnohovrstevnatost materiálů, otevřenost a lehkost," dodávají.

O stavbě

Místo: Kutná Hora
Rok dokončení: 2023
Architekti: BYRÓ architekti, Jan Holub a Tomáš Hanus
Zastavěná plocha: 128 m²
Hrubá podlahová plocha: 384 m²
Užitná plocha: 297 m²
Cena: 10 500 000 korun

Staré úpravy bránily přirozenému světlu

Nejtěžším úkolem od začátku bylo, jak ze "sedmdesátkové škatulky" udělat dům, který se znovu nadechne. V některých místech byl interiér rozdělený příčkami, které bránily průniku přirozeného světla dál do domu. "Naším společným cílem bylo rozostřit hranici mezi starým a novým. Navrátit původní sentiment a do určité míry s ním pracovat, ale zároveň se ho občas i zbavit. Chtěli jsme, aby to byl uvěřitelný mix historie a moderního pojetí, protože jsme nechtěli být za každou cenu jen retro. To nás příliš neoslovuje," přiznává Holub.

V domě nechali vybourat některé příčky a celkem tři podlaží přizpůsobili životnímu stylu majitelů. "I když to tady není žádné velkoměsto, žili jsme v přírodě, kde nebylo tolik limitů. Nechtěli jsme z toho udělat chalupu, ale potřebovali jsme sem dostat světlo, odhalit DNA domu a zlepšit jeho prostupnost. Jsme rodina a chceme žít propojeně, ne se před sebou schovávat," vysvětluje Tereza.

Kulatá okna, která spojují schodiště nebo jednotlivé místnosti, jsou leitmotivem domu.
Kulatá okna, která spojují schodiště nebo jednotlivé místnosti, jsou leitmotivem domu. | Foto: Aktuálně.cz/Alex Shoots Buldings

Společně proto oprášili světlík, otevřeli průhledy na dvůr i do ulice a v interiéru vybudovali prosklené otvory, které ulehčují komunikaci mezi jednotlivými místnostmi a zároveň pouští světlo dál do jádra domu. "Pokud to nejsou ložnice, není důvod k tomu, aby člověk odděloval chodbu od vstupní haly a tak podobně. Kulatá okna v interiéru jsou takovým leitmotivem domu - stírají hranice mezi jednotlivými místnostmi a ulehčují jejich vzájemnou komunikaci," říká Tomáš Hanus.

Dům, který pochází z 19. století, stojí na původně středověkých základech. Díky tomu je sice úzký, ale hluboký - z ulice se táhne dál směrem do dvora. "Líbí se nám, že průhledy komunikují s dvorem, ulicí i nahoru směrem k nebi. Vzhledem k hloubce domu dovnitř dříve nepronikalo tolik světla, což se tímhle způsobem podařilo vyřešit," chválí si majitelka.

 

Právě se děje

Další zprávy