Vaculíkovy texty byly jako vichřice, vzpomínají spisovatelé

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 6. 2015 8:11
Statečný, skromný i kritický. Tak na spisovatele Ludvíka Vaculíka, který včera zemřel ve věku 88 let, vzpomínají jeho kolegové a spisovatelé.
Ludvík Vaculík
Ludvík Vaculík | Foto: ČTK

Praha – Ve věku 88 let včera zemřel spisovatel a publicista Ludvík Vaculík, autor legendární výzvy 2000 slov z června 1968.

"Ludvík Vaculík byl asi nejsilnější člověk, jakého jsem v životě poznal," řekl Aktuálně.cz spisovatel a dramatik Pavel Kosatík. "Četba jeho textů vzbuzuje podobné pocity, jako když se člověk ocitne ve vichřici. Přemáhá ho to, a přitom to není proti němu. Naopak."

Vaculík byl rovněž úzce spjat s Lidovými novinami, pravidelně pro ně psal sloupek. "Kvůli Ludvíkovi Vaculíkovi jsem si pravidelně kupoval úterní Lidovky, vždy jsem tam četl jeho texty," vzpomíná spisovatel Jaroslav Rudiš.

Na Vaculíka má veselou vzpomínku. Pozval si ho jednou do literárního kabaretu EKG, který pořádá s básníkem Igorem Malijevským. "Byl to docela divoký večírek, při kterém se hodně zpívalo, pan Vaculík s námi rozezpíval celý sál. Svými texty oslovil i hodně mladé publikum, které na EKG chodí," dodává Rudiš, který u Vaculíka považuje za nejklíčovější právě výzvu 2000 slov, symbolizující revoltu a nespokojenost.

Sjezd ve stínu smutku

Vaculíkova smrt zastínila i sobotní Sjezd spisovatelů, který nově pořádala Asociace spisovatelů, vesměs autorů mladší a střední generace, kteří volají právě po větší akceschopnosti a angažovanosti umělců. Účastníci se zprávu dozvěděli přesně na konci akce, odchod Vaculíka uctili minutou ticha.

Socioložka a signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová vzpomíná na Vaculíka jako na skromného člověka a kritického komentátora doby. "Vzpomínám na něj jako na člověka, který svými fejetony, především svými fejetony, ani tak ne svými knihami, byl jakýsi komentátor své doby a byl velice kritický komentátor doby, kterou jsme žili," poznamenala Šiklová.

Úmrtí spisovatele a novináře Ludvíka Vaculíka oznámily například zpravodajské weby The Guardian nebo CNN. Jeho smrt měla ohlas třeba ve francouzských, německých nebo rakouských médiích. Připomínají zejména jeho autorství manifestu 2000 slov.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Vaculík zanechal originální a nesmazatelnou stopu nejen v dějinách české literatury a žurnalistiky, ale i v politickém a veřejném životě. "Budeme si jej všichni pamatovat jako významného a odvážného muže pera a slova, který po celý život a za každého režimu přemýšlel svobodně a nezávisle," dodal předseda vlády, který vyjádřil v kondolenci soustrast Vaculíkově ženě a rodině. Zprávu o jeho smrti prý přijal s pocitem velké ztráty.

"Díla, statečných životních postojů a činů pana Ludvíka Vaculíka si nesmírně vážím. Jeho názory, jeho spisovatelská, novinářská činnost a především boj proti komunistické zvůli jsou hodny úcty. Odešel umělec, svérázný a statečný člověk, před jehož životním postojem nelze než smeknout," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

 

Právě se děje

Další zprávy