Umělci chtějí darovat Zemana. Udělá Putinovi radost, říkají

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
Aktualizováno 4. 5. 2015 18:54
"Smyslem bylo udělat panu Putinovi radost. On je teď pod velkým tlakem, pořád se mu zvětšuje země a tím mu přibývá starostí," vysvětluje Igor Malijevský, jeden z autorů happeningu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skupina českých umělců a dalších lidí chce věnovat prezidenta Miloše Zemana jako dar jeho ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. V pondělí poslali do Kremlu, na ruskou ambasádu v Praze a na Pražský hrad darovací dopis, který napsali spisovatel Jaroslav Rudiš a básník a fotograf Igor Malijevský. Podepsaly ho desítky lidí včetně umělců Jana Němce, Kateřiny Tučkové nebo Ester Kočičkové.

"Smyslem bylo udělat panu Putinovi radost. On je teď pod velkým tlakem, pořád se mu zvětšuje země a tím mu přibývá starostí," vysvětluje Igor Malijevský.

Igor Malijevský
Autor fotografie: malijevsky.com

Igor Malijevský

Narodil se v roce 1970, vystudoval teoretickou fyziku na MFF UK a absolvoval několik ročníků filosofie na FF UK. Od roku 1995 se věnuje literatuře a umělecké fotografii. Je členem Svazmapu a hudební skupiny Hlinomazův apetit. Žije na Návsi Družby v Čelechovicích.

Signatáři chtějí s humorem vyjádřit nesouhlas se Zemanovými názory na rusko-ukrajinský konflikt. V dopise se píše, že darování Zemana je výrazem vděčnosti za podíl ruského národa na osvobození České republiky. "Náš dar by k Vám měl dorazit nejpozději v den výročí. Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte," píší autoři.

A.cz: Jak jste na nápad přišli a kdo je autorem textu?

Igor Malijevský: Ten nápad vznikl, když jsme připravovali náš pravidelný literární kabaret EKG, který pořádáme už deset let v pražském Divadle Archa. Text jsme napsali společně s Jaroslavem Rudišem.

A.cz: Už jste dopis do Kremlu poslali?

Poslali jsme ho v pondělí ráno, protože v neděli jsme nemohli sehnat známky a také jsme to chtěli poslat doporučeně.

A.cz: Proč chcete prezidenta Zemana prezidentu Putinovi darovat?

Myslíme, že prezident Zeman bude dělat panu Putinovi radost.

A.cz: Jaké očekáváte reakce z Kremlu, z ruské ambasády a jaké z Hradu?

Očekáváme, že české ministerstvo zahraničí, ruská ambasáda a Hrad budou společně koordinovat akt předání daru. Z Kremlu by nás potěšilo poděkování a třeba nějaký odznáček.

A.cz: Co je smyslem akce?

Smyslem bylo udělat panu Putinovi radost. On je teď pod velkým tlakem, pořád se mu zvětšuje země a tím mu přibývá starostí.

A.cz: Mohou se k vaší akci připojit lidé, i když už je dopis podepsaný?

Dárek může panu Putinovi poslat úplně každý. Doporučujeme nějakou pěknou obálku, třeba růžovou a trochu ovoněnou nebo s obrázkem, aby to mělo nějakou formu. Stačí napsat krátký průvodní dopis, zalepit, přidat známku a nezapomenout na adresu.

A.cz: Bude mít tato akce nějaké pokračování?

Pokračování žádné neplánujeme. Ačkoliv někteří přátelé dnes přišli s myšlenkou, že by bylo slušné obdarovat také kancléře pana Putina, aby nezáviděl. Budeme o tom ještě přemýšlet.

Věřím, že Zeman si skutečně myslí, že stále nenalezený Peroutkův článek skutečně četl, je to součást jeho neurologické diagnózy, říká profesor neurologie a vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy