Vetřelec ožije na DVD v pražské Arše

Jitka Gráfová
1. 10. 2007 14:05
Film o H.R. Gigerovi má premiéru v Praze.
Foto: Divadlo Archa

Praha - Slavný švýcarský výtvarník se vrací do Prahy. V Divadle Archa má světovou premiéru dokumentu o jeho díle a zároveň i křest DVD.

Po loňské retrospektivní výstavě v Národním technickém muzeu, která  nabídla nejen obrazy, ale i Gigerovy filmové, hudební a multimediální projekty a která si na konto připsala přes pětatřicet tisíc návštěvníků, se chystá další přehlídka umělcovy tvorby - tentokrát ve filmové podobě.

Dokument nazvaný H.R. Giger Revealed je dílem debutujícího režiséra Davida N. Jahna. Premiéra dokumentu se stejně jako křest prvního oficiálního DVD odehraje dnes večer.

"Režisér dokumentu David Jahn nastoupil v ateliéru H.R. Gigera v Curychu jako asistent v roce 2000. Po odchodu zpět do Česka s Gigerem dále spolupracoval jako iniciátor a konzultant pražské výstavy v roce 2005," říká mluvčí Archy Pavlína Svatoňová.

Foto: Divadlo Archa

Navrhl Gigerovi vytvořit DVD, které by mapovalo jeho tvorbu i život. Po komplikovaných začátcích se mu společně s kameramanem Zbyňkem Kuncem podařilo spojit s produkcí Stillking, která natáčení umožnila.

Cílem filmu prý nebylo vytvořit umělcovu biografii, má se jednat spíše o autentický pohled do svébytného světa výtvarníka. Natáčení probíhalo v Gigerově curyšském ateliéru a v Gruyéres, kde má Giger muzeum a bar.

"Ve Vídni se podařilo natočit rozhovor s rakouským malířem Ernstem Fuchsem, v New Yorku se tvůrci setkali s Debbie Harry z Blondie, pro kterou Giger vytvořil obal desky a dva videoklipy," dodává Svatoňová.

Na vernisážích natočili tvůrci snímku řadu osobností výtvarného a kulturního světa, které se ve filmu objeví. Giger má nálepku kýčaře i jednoho z největšího vizionářů mezi umělci 20. století, který zhmotnil moderní traumata. Surrealismus, skepse, existencionalismus, fantasy - to vše obnáší jeho tvorba podle těch, kteří ho obdivují. Vymyslel bytosti zvané biomechanoidi a za výtvarnou podobu filmového Vetřelce získal Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy