Zemřel Steve Albini, producent alb Nirvany nebo Pixies hrál třikrát v Praze

AP
9. 5. 2024 0:52
Zemřel Steve Albini, producent alb Nirvany nebo Pixies hrál třikrát v Praze

Ve věku 61 let zemřel producent a kytarista Steve Albini, který byl podepsaný pod klíčovými alby skupin Nirvana a Pixies nebo zpěvačky PJ Harvey. Informovala o tom agentura AP, podle níž hudebník zesnul po infarktu.

Kalifornský rodák Albini platil za důležitou postavu nezávislé scény. Asi nejvíc proslul spoluprací na třetím a zároveň posledním albu Nirvany nazvaným In Utero z roku 1993. Podílel se ale také na Surfer Rosa, což byl debut Pixies vydaný roku 1988, či Rid of Me - druhé nahrávce PJ Harvey ze začátku 90. let.

Tvrdý kritik hudebního průmyslu Albini z principu odmítal brát tantiémy. Výjimku neudělal ani v případě In Utero, kterého se celosvětově prodalo přes 15 milionů kopií, doplňuje server Pitchfork.com. Podle něj měl producent ve svém chicagském studiu nastavené ceny tak, aby byl dosažitelný i pro interprety, kteří by si ho jinak nemohli dovolit.

Albini byl rovněž frontmanem několika skupin jako post-punkových Big Black, kteří existovali v letech 1981 až 1987, či chicagských noise-rockových Shellac. Ti právě příští týden vydají novou desku, kterou plánovali představit na turné.

Shellac s Albinim vystoupili třikrát v Praze: roku 2008 v Paláci Akropolis, dva roky poté ve smíchovském klubu Futurum a naposledy roku 2013 v Divadle Dobeška.

 

Právě se děje

Další zprávy