Praha začíná bojovat s Krumlovem o Muchovu epopej

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 8. 2010 12:06
Město podá odvolání a zřejmě i žalobu k soudu
Foto: Reuters

Praha - Praha se nedohodla s Moravským Krumlovem na stěhování Slovanské epopeje a bude proto o Muchovo dílo bojovat právními prostředky.

Do příštího týdne se odvolá na jihomoravský krajský úřadproti zákazu stěhování, který minulé pondělí vydal moravskokrumlovský úřad. Pražský radní Ondřej Pecha (ODS) předpokládá, že hlavní město podá také žalobu k soudu.

Podle Pechy dohoda s Krumlovem není možná, úřad prý nevzal v úvahu argumenty hlavního města. Praha poukazovala mimo jiné na nedávné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který ve stejné věci rozhodl odlišně a přes žádost vnuka Alfonse Muchy Johna nevydal předběžné opatření.

Čtěte také:
Praha se odvolává proti zákazu o stěhování epopeje
Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Právníci, kteří hlavní město zastupují, nyní připravují argumenty pro odvolání; Praha se musí odvolat do 15 dnů od vydání rozhodnutí.

"Je to naprosto absurdní situace a zásah do vlastnických práv Prahy," řekl ve středu Pecha. Podle radního Praze už nyní vzniká škoda, kterou bude chtít po Krumlovu nahradit. "Ve Veletržním paláci už jsou instalována a zaplacena technická opatření, která přijdou vniveč," poznamenal.

Foto: Reuters

Galerie hlavního města Prahy i přes současné komplikace připravuje výstavu Slovanské epopeje. Pracuje se na katalogu i na koncepci výstavy. Galerie vypisuje také veřejnou zakázku na firmu, která by měla vyrobit výstavní panely a zajistit technické detaily.

Proti stěhování je vnuk malíře John Mucha, Moravský Krumlov i Jihomoravský kraj. Argumentují především tím, že Praha dosud nepostavila pro epopej novou galerii, jak si autor přál. Jeho představitelé opakují , že město má na obrazy morální nárok, protože cyklus kdysi zachránilo. Navíc prý odvoz ohrozí místní podnikatele.

Tvrdí také, že Praha má o epopej zájem halvně kvůli blížícím se komunálním volbách, před kterými se chce předvést voličům. Zachování Slovanské epopeje na Moravě minulý týden podpořil také prezident Václav Klaus.

Mucha kolekci 20 obrazů věnoval Praze, ale pod podmínkou, že pro dílo vystaví zvláštní pavilon. Dosud se tak nestalo. Proto podle Muchovy rodiny nebyly darovací podmínky smlouvy naplněny: dílo tedy nemá majitele a o tom, komu patří, by měl rozhodnout soud.

 

Právě se děje

Další zprávy