Na epopej máme morální právo, říká jižní Morava Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 7. 2010 16:55
O kauze bude mimořádně jednat rada hlavního města
Foto: http://epopej.cz/

Praha - Praha se chce s Moravským Krumlovem domluvit na stěhování Slovanské epopeje smírnou cestou. Připravuje proto dopis se svými argumenty, který odešle tajemníkovi krumlovského úřadu.

Pokud ale neuspěje, pak se proti zákazu stěhování vydanému v pondělí odvolá. Jako krajní formu nevylučuje ani žalobu u soudu, řekl pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Podle jeho slov nicméně Moravský Krumlov nemá s Prahou žádnou smlouvu, která by mu umožnila obrazy dále vystavovat. Metropole prý dílo už převzala.

Na neznámé místo

Moravský Krumlov v pondělí na žádost Muchovy rodiny zakázal manipulaci se Slovanskou epopejí do doby, než budou vyřešeny právní nejasnosti kolem darovací smlouvy, jejímž prostřednictvím Mucha obrazy Praze věnoval. Právě v pondělí mělo začít stěhování obrazů do pražského Veletržního paláce.

Foto: Aktuálně.cz

Pecha ale zpochybnil některé argumenty Moravského Krumlova, kterými úřad vysvětlil vydaný zákaz. V odůvodnění se prý uvádí, že obrazy mají být převezeny na neznámé místo. "Všichni snad víme, že epopej se stěhuje do Veletržního paláce," oponoval radní. Podle Pechy úřad také rozhodl s nevídanou rychlostí a nemohl stihnout prostudovat všechny materiály.

Kvůli zákazu stěhování se ve čtvrtek mimořádně sejde rada hlavního města. Ta by měla projednat všechny právní možnosti, které Praha v této chvíli má. 

Kvůli epopeji jednala rovněž Rada Jihomoravského kraje. Podle vedení kraje by měla epopej zůstat v Moravském Krumlově - prý má na ni nezpochybnitelné morální právo.

Čtěte také:
Muchova epopej se nikam nestěhuje. Zasáhla radnice
Muchova epopej se přes protesty začne v pondělí balit

Se zachováním epopeje v Moravském Krumlově souhlasí podle hejtmana Michala Haška (ČSSD)  všechny strany v zastupitelstvu.  Jihomoravský kraj bude iniciovat setkání vedení Moravského Krumlova a Prahy s cílem jednat o osudu epopeje.

Lidský rozměr kauzy

Hašek nicméně zdůraznil, že se krajští radní nezabývali tím, komu epopej náleží právně. Mucha kolekci 20 obrazů věnoval Praze, ale pod podmínkou, že pro dílo vystaví zvláštní pavilon. Dosud se tak nestalo. Proto podle Muchovy rodiny nebyly darovací podmínky smlouvy naplněny: slavné dílo tedy nemá majitele a o tom, komu vlastně patří, by měl rozhodnout soud.

Foto: Aktuálně.cz

Proti stěhování díla jsou i představitelé jihomoravské ODS. Písemně se obrátili na pražského primátora Pavla Béma (ODS) a žádají, aby Praha chápala "lidský rozměr celé věci".

"Ponechte Slovanskou epopej v kraji, kde se její autor narodil a kde si její umístění přejeme jak my místní, tak i rodina pana Muchy," napsal šéf jihomoravské ODS Jiří Kardnka. Upozorňuje v něm, že odvoz díla by znamenal pro Moravský Krumlov nejen ekonomickou ztrátu v podobě úbytku turistů, ale i duševní ztrátu pro jeho obyvatele.

Proti odvozu epopeje se v Krumlově v neděli demonstrovalo, akci organizovali místní studenti, kteří už předtím natočili video protestující proti přesunu. Lidé odmítající stěhování také míní, že Praha neměla o dílo desetiletí zájem. Nynější aktivitu dávají do souvislsoti s komunálními volbami v halvním městě.

Jaký je stav zámku

Představitelé Prahy upozorňují, že stav krumlovského zámku, v němž je epopej přes 50 let vystavena, je neutěšený. Vedení města i kraje namítá, že Rytířský sál je ve velmi dobrém stavu a podle expertů je pro prezentaci cyklu ideální. Hašek dodal, že kraj je připraven městu ve vylepšení těchto prostor v budoucnu pomoci.

Detail z plakátu lákajícího na všesokolský slet v roce 1912.
Detail z plakátu lákajícího na všesokolský slet v roce 1912. | Foto: www.belvedere.at

Naopak Prahu podporuje nevlastní sestra Johna Muchy Jarmila Mucha Plocková. ČT řekla, že zásadně nesouhlasí s nynějším postupem Johna a jeho matky. ") Bylo by opravdu dobrý, kdyby už veřejnost věděla, že jsou tři členové rodiny, což je snacha Alfonse, její syn a já jako vnučka Alfonse Muchy," prohlásila Mucha Plocková a zopakovala přání, aby Slovanská epopej byla v Praze.

Podle odhadů GHMP, která epopej Krumlovu půjčovala, se stěhování zpozdí zřejmě o několik týdnů. Je tedy pravděpodobné, že se vedení hlavního města nepodaří výstavu v Praze otevřít ještě před komunálními volbami, jak se plánovalo.

Praha se zatím s Národní galerií domluvila, že epopej bude ve Veletržním paláci vystavena po dobu osmi měsíců. Za pronájem metropole zaplatí dva miliony korun, magiastrát ale doufá, že nájemné pokryjí výdělky ze vstupného. Zda se pronájem prodlouží, není v současnosti jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy