DesignSUPERMARKET nabízí práce osmi desítek tvrců

ČTK ČTK
10. 12. 2014 16:32
Prodejní přehlídka designerů se koná letos v Domě U Mnuty na Staroměstském náměstí v Praze. Představí renomované domácí i zahraniční značky.
DesignSUPERMARKET nabízí předvánoční inspiraci.
DesignSUPERMARKET nabízí předvánoční inspiraci. | Foto: DesignSUPERMARKET

Praha - Více než osm desítek českých a zahraničních designérů a značek, kteří nabídnou své produkty z oblastí bytové doplňky, sklo a porcelán, móda a módní doplňky, šperky, grafika a ilustrace, čeká na návštěvníky DesignSUPERMARKETu. Letos se bude konat v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí od čtvrtka do neděle.

Více než polovina vystavujících, mezi které patří studenti a absolventi výtvarných škol i etablované značky, představí na festivalu zcela nové projekty či své prodejní premiéry. Nechybí stálice české designové scény jako Leeda, Hana Zárubová, Odivi, Zorya a další nebo zahraniční hosté - z Tel Avivu dorazí duo módních návrhářů Muslin Brothers a z Nizozemska módní platforma s názvem Fashionclash.

"Posuzovali jsme především originalitu, použité materiály, kvalitu zpracovaní produktu a koncepčnost celé kolekce. Současně jsme ale přihlédli i k určité konkurenceschopnosti, prodejnosti a způsobu sebeprezentace autorů, který by měl být adekvátní výběrové akci, jejímž cílem je představit veřejnosti skutečně to nejlepší z mladého českého designu," říká k výběru ředitelka festivalu Darina Zavadilová.

Každý festivalový večer se budou konat večírky s vybranými českými DJs a hudebními projekty. Kdo bude naopak potřebovat nabrat síly, může si zajít oddechnout do čítárny. Novinkou letošního roku bude dětský koutek v režii značky Devoto, který zajistí program a denně také hlídání dětí zdarma.

Alice Klouzková, polovina designérské dvojice Sistersconspiracy, představí pod vlastním jménem svůj nový projekt. Zaměřuje se zejména na využití tradičních textilních technik Čech a Moravy v současném oděvu. Z módních návrhářů se dále představí 7dub, Leeda, Odivi, BOTAS 66, Contiqua, Hana Zárubová, Horka/Frisonsova, Jana Mikešová - MIK, Josefina Bakošová, Imreczova, Kateřina Geislerová, Pavel Brejcha, nebo Zuzana Kubíčková.

Kay Konečná na festivalu uvede svojí novou značku šperků s názvem Lets Become Paint Friends. Šperky vznikají speciální technologií, kdy jsou konkrétní tahy štětcem namalované hustou barvou odlévány do stříbra. Kromě vlastní kolekce autorky (Made by Kay) bude na designSUPERMARKETU také speciální sada Made by You - připravená k "namalování" vlastního šperku, který bude ještě do Vánoc odlit do stříbra.

Contiqua tvoří produkty ze zbytkových materiálů, které by jinak skončily na skládkách nebo ve spalovnách. Na designSUPERMARKETU budou představeny první tři kolekce. Do projektu je zapojeno několik předních českých autorů. Matyáš Fuchs je autorem interiérového svítidla Infinite Light, které je stvořené z reflexních folií zbývajících z výroby dopravního značení. Mili Havrlantová navrhla dámskou kabelku, pánskou peněženku a další produkty z prvotřídní kůže, která je zbytkovým materiálem výroby kancelářského nábytku, a Lucie Houdková navrhla šperky ze dřeva, které se mělo původně stát klavírem značky Petrof.

V Domě U Minuty se letos na podzim koná již třetí přehlídka designu. Město Praha údajně nemá pro prostory jiné využití, a tak jej ochotně pronajímá. V říjnu se tak v domě konala část zavedené přehlídky Designblok a v listopadu její vznikající konkurence, nový festival Prague Design Week. Podle jeho organizátorů se Designblok za sedmnáct let své existence stal komerční akcí a prezentací známých firem.

"Chceme ukázat práci designéra, prezentovat to, co za konečným výrobkem stojí. Motto naší akce je Prodávat příběhy," uvedl při zahájení zakladatel pražského týdne designu Ondřej Krynek.

 

Právě se děje

Další zprávy