Netflix zfilmoval Márqueze. První trailer ukazuje seriál Sto roků samoty

Kultura AFP, Kultura
18. 4. 2024 6:37
Poprvé od roku 1967, kdy vyšel, byl zfilmován nejslavnější román kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze nazvaný Sto roků samoty. Vznikl podle něj šestnáctidílný televizní seriál, který uvede videotéka Netflix. První trailer z něj vydala tuto středu večer, kdy uplynulo deset let od Márquezova úmrtí.
Seriál Sto roků samoty bude mít na Netflixu premiéru letos. | Video: Netflix

Jak připomíná agentura AFP, tato próza je dodnes nejznámějším příspěvkem do žánru zvaného magický realismus. Dosud se jí celosvětově prodalo okolo 50 milionů výtisků, přeložena byla do 46 jazyků včetně češtiny.

Sto roků samoty vypráví ságu rodiny Buendíů z fiktivní obce Macondo v jihoamerickém pralese. Kritici knihu označují za podobenství o samotě, lásce či smrti. Mísí se v ní realita s magičnem a nadpřirozené jevy jsou zde běžnou součástí života. "V mytickém městečku Macondo se rodina Buendíů potýká s prokletím, šílenstvím a nenaplněnou láskou," stojí také v anotaci nové adaptace od Netflixu.

Videotéka ji oznámila v roce 2019, štáb natáčel v Márquezově rodné Kolumbii. Seriál bude mít premiéru letos, přesné datum ještě Netflix neoznámil.

V prvním traileru je slyšet hlas Aureliana Babilonii, jak čte z pergamenů cikánského kouzelníka Melquíadese. Video začíná slavnou první větou knihy, ve které plukovník Aureliano Buendía stojící před popravčí četou vzpomíná na "ono vzdálené odpoledne, kdy ho otec vzal k cikánům, aby si prohlédl led". Plukovníka hraje Claudio Cataño. Následující scény se zaměřují na patriarchu rodu Josého Arcadia Buendíu a jeho manželku Úrsulu, kteří opouštějí svou vesnici a namáhavě putují přes hory, kde Úrsula porodí, až nakonec vyberou to nejsvěžejší místo na břehu, nařídí vykácet stromy a na mýtině založí vesnici, kterou nazvou Macondo. Tam však sága rodu ve skutečnosti teprve začíná.

Gabriel García Márquez nabídky na zfilmování svého nejznámějšího díla opakovaně odmítal. Až po jeho smrti svolení dali synové Rodrigo García a Gonzalo García Barcha. Oba jsou výkonnými producenty seriálu.

"Náš otec desítky let nechtěl prodat práva, protože se obával, že příběh Sto roků samoty nelze vměstnat na plochu celovečerního filmu, a protože nechtěl, aby byl natočen v jiném jazyce než španělštině," zdůvodnili synové, proč kývli na nabídku Netflixu, jenž místo dvouhodinového filmu v angličtině vyrobil šestnáctidílný seriál ve španělštině.

Hlavními tvůrci seriálu jsou kolumbijská režisérka Laura Mora a argentinský režisér Alex Garcia Lopez. "Sto roků samoty bude jednou z nejambicióznějších latinskoamerických produkcí všech dob," slibuje Netflix.

Novinka bude mít premiéru nedlouho poté, co také česky posmrtně vyšel Márquezův poslední román nazvaný Uvidíme se v srpnu.

Gabriel García Márquez býval označován za hlavního představitele boomu latinskoamerické literatury v 60. a 70. letech minulého století. Slavné jsou i další jeho knihy jako Podzim patriarchy či Generál ve svém labyrintu.

Nobelovu cenu za literaturu obdržel v roce 1982 za romány a povídky, v nichž "kombinuje fantazii a realitu do bohatě strukturovaného světa představ, zrcadlícího život a konflikty kontinentu". Naposledy vydal román Na paměť mým smutným courám.

 

Právě se děje

Další zprávy