Slovenské Slepé lásky vezou do Varů cenu z Cannes

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2008 13:15
Na festivalu se představí poetický dokument

Karlovy Vary - Českou premiéru dnes v karlovarské soutěži dokumentárních filmů čeká ceněný slovenský snímek Slepé lásky. Mezinárodní premiéru si odbyl v sekci Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight na festivalu v Cannes, kde mu připadla cena Art Cinema.

Slepé lásky jsou poetický i dojemný, ale nikoliv sentimentální dokument o vztazích nevidomých lidí. Hrdiny jsou dvojice středního věku, mladý slepý Rom a jeho milá či mladá nevidomá dívka, která chatuje s kamarádem a neví, zda mu prozradit svou slepotu.

Režisérem je mladý dokumentarista Juraj Lehotský, producentem Marko Škop, který ve Varech v minulosti bodoval se svým snímkem Jiné světy a letos v Cannes ho doprovázel jako účastník programu Producers on the Move.

Po canneském úspěchu se teď Slepé lásky utkají o Křišťálový globus v dokumentární soutěži - spolu s filmem René Heleny Třeštíkové či Bye Bye Shaghai Jany Bokové. 

Juraj Lehotský, režisér filmu Slepé lásky
Juraj Lehotský, režisér filmu Slepé lásky | Foto: Ondřej Besperát

"Soutěžit se nebojím," řekl Aktuálně.cz režisér filmu Juraj Lehotský při otázce na konkurenci. "Vítězství není tak důležité jako to, jestli se ten film pak bude líbit i českým divákům."

Slepé lásky už si odbyly premiéru i doma na Slovensku, kde je vidělo několik tisíc lidí. "Po úspěchu v Cannes nám na Slovensku vzrostla návštěvnost o 300 procent a křivka dál stoupá," raduje se režisér. 

Film míří i do kin v Rakousku, v Beneluxu, Francii, Švýcarsku či Polsku; česká kinopremiéra ho čeká 4. září.

Slovenská kinematografie očividně zažívá rozmach - po úspěchu v Cannes teď boduje i ve Varech. "Myslím, že kvalita slovenských filmů stoupá," souhlasí Lehotský. "I v minulosti vznikly na Slovensku nějaké dobré filmy, v současnosti je to ale lepší."

Slepé lásky
Slepé lásky | Foto: Artileria

Slovensko má svého zástupce - Nvotovu Muziku - v soutěži Na východ od Západu, propracovalo se i do sekce Dny kritiků Variety, v sobotu tu poutala pozornost světová premiéra slovensko-českého velkofilmu Bathory.

Podle Lehotského ale slovenské kinematografii stále chybí opravdu silný domácí snímek. "Chybí mi u nás ale stále potřeba tvůrců něco sdělit, upřímná snaha o nějakou výpověď," říká. "Ale myslím, že to bude lepší a lepší."

Sám už v současné době připravuje další projekt, zatím nepojmenovaný hraný celovečerní snímek. "Chceme v něm pracovat s neherci," prozrazuje jen s tím, že do tří let by film mohl spatřit světlo světa.

 

Právě se děje

Další zprávy