Slovákům se daří. Bude to vidět i ve Varech

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 6. 2008 15:30
Co na festival přivezou východní sousedé
Slováci na MFF Karlovy Vary: Muzika
Slováci na MFF Karlovy Vary: Muzika | Foto: IFF KV

Praha - Po řadě let, kdy se o slovenské kinematografii mluvilo nanejvýš v souvislosti s tím, jak málo filmů u sousedů vzniklo, přichází letos průlom. Slováci prorazili - na rozdíl od Čechů - až na festival v Cannes. Svého zástupce mají i v jedné z karlovarských soutěží a domácí pokořili také v sekci Dny kritiků Variety.

Největším slovenským úspěchem je zařazení snímku Muzika do středoevropské soutěžní sekce Na východ od Západu. Muzika je prý vůbec nejlepším slovenským snímkem poslední doby, získala celkem devět cen Slnko v sieti; slovenskou obdobu Českých lvů uděluje Slovenská filmová a televizní akademie.

Slováci na MFF Karlovy Vary: Poločas rozpadu
Slováci na MFF Karlovy Vary: Poločas rozpadu | Foto: MFF KV

Dílo režiséra Juraje Nvoty podle scénáře renomovaného Ondřeje Šulaje se odehrává na slovenském maloměstě 70. a 80. let. Vypráví příběh milovníka jazzu Martina, který se kvůli své hudební vášni setkává s nepochopením manželky i kolegů z vodárny, kde pracuje jako údržbář.

Hrdinu ztvárnil Luboš Kostelný, který hraje i v Michálkově O rodičích a dětech - to je v soutěži Na východ od Západu konkurentem Muziky. V dalších rolích se objeví Táňa Paulhofová, Csongor Kassai či český herec Jan Budař.

Slovenský film se propasoval i do desítky filmů vybraných kritiky listu Variety. Uveden tu bude loňský Poločas rozpadu Vlado Fischera, jehož hrdinou je rozháraný čtyřicátník v podání Jána Kronera.

A jeho tématem krize středního věku a vztahy onoho podnikatele s mnoha jeho ženami. I v tomto filmu se objeví několik českých herců, mimo jiné Klára Trojanová-Pollertová či Iva Janžurová.

Slepé lásky
Slepé lásky | Foto: Artileria

Za vůbec nejúspěšnější slovenský snímek lze ale považovat nenápadný film, který soutěží v dokumentární sekci; mimo jiné s českým časosběrným snímkem René Heleny Třeštíkové. Je to dokument Slepé lásky režiséra Juraje Lehotského a producenta Marko Škopa (který coby režisér ve Varech bodoval před dvěma lety se svými Jinými světy).

Slepé lásky za sebou mají mezinárodní premiéru právě v Cannes, kde byly uvedeny v prestižní nezávislé sekci Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight. Navíc si odtud odnesly cenu Art Cinema, kterou uděluje Mezinárodní konfederace artových kin.

Slováci budou mít na festivalu silné zastoupení i mezi jubilanty, kteří si odnesou Křišťálový globus za celoživotní dílo. Jedním z nich je Dušan Hanák, druhým Juraj Jakubisko, který ve Varech uvede světovou premiéru své Bathory, která vznikla v koprodukci Česka, Slovenska, Velké Británie a Maďarska.

Naopak ve slovenské koprodukci vzniklo i několik českých filmů, které budou na festivalu uvedeny v přehledové sekci české tvorby - mezi nimi je Vejdělkův Roming či Tajnosti Alice Nellis.

 

Právě se děje

Další zprávy