Bojíš se, když jdeš večer domů? Podchod v Praze natrvalo zdobí feministická malba

Malbu v podchodu u stanice metra v pražských Jinonicích vytvořila ilustrátorka Lucie Lučanská.
Zbavit pojmy jako feminismus negativní konotace chce nová malba v podchodu u stanice metra v pražských Jinonicích. Jmenuje se We Should Have a Talk (Měli bychom si promluvit) a zabývá se genderovou nerovností.
Ilustrátorka Lucie Lučanská dílo vytvořila pro neziskovou organizaci Praho! Project. Ta už několikátým rokem otevírá témata, jež hýbou společností, od klimatické krize po problémy queer komunity. Za tímto účelem oslovuje umělce, kteří jako pomyslné plátno využívají veřejný prostor.
Od října 2021 je to již šestá práce této iniciativy. Další se nachází třeba v podchodu pod zastávkou Vychovatelna na Praze 8 a týká se klimatické krize. Na Fügnerově náměstí v centru Prahy se zase lze dočíst o problematice queer lidí. Frekventovaná místa ve městě volí pořadatelé mimo jiné proto, aby dostali umění mimo galerie, blíž k lidem.
Součástí nové malby jsou anonymní autentické výpovědi lidí, které mají vytrhnout kolemjdoucí z každodenní šedi.
Foto: Jakub Kozár / Praho! Project
Clara Zanga Clara Zanga
2. 5. 2024 18:00
Zbavit pojmy jako feminismus negativní konotace chce nová malba v podchodu u stanice metra v pražských Jinonicích. Ilustrátorka Lucie Lučanská ji vytvořila pro neziskovou organizaci Praho! Project. Ta už několikátým rokem otevírá témata, jež hýbou společností, od klimatické krize po problémy queer komunity. Za tímto účelem oslovuje umělce, kteří jako pomyslné plátno využívají veřejný prostor.
 

Právě se děje

Další zprávy